Subota, 28 siječnja, 2023

Optužnica protiv zaposlenika UIO i GP BiH, za 100 eura dopustili uvoz dva rasna konja

Nemojte propustiti

Optuženi se terete za krivična djela “primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem”, “neprijavljivanje krivičnog djela ili počinioca” i “davanje dara i drugih oblika koristi” iz Krivičnog zakona BiH.

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu za koruptivno krivično djelo protiv četiri osobe, među kojima su zaposlenici Uprave za indirektno oporezivanje i Granične policije BiH.

Optužnica je podignuta protiv Milanka Obradovića, rođenog 1963. u Rogatici, rukovodnog zaposlenika carinskih organa u UIO BiH; Miroslava Bovana, rođenog 1964. u Konjicu, zaposlenika Granične policije BiH; Nedžada Omerovića, rođenog 1974. u Sarajevu, zaposlenika carinskih organa u UIO BiH i Stevana Teletine, rođenog 1969. u Nevesinju.

Optuženi se terete da su u julu 2021., kada je optuženi Teletina pristupio na granični prelaz Vardište, te na područje BiH pokušao uvesti dva rasna arapska konja, kao robu koja podiježe carinskoj proceduri i odobrenjima nadležnih veterinarskih tijela koja optuženi nije imao, nakon što mu nije dozvoljen ulazak u BiH, posredstvom jedne osobe, počinjenjem koruptivnih radnji, narednog dana pokušao uvesti vozilo sa prikolicom, tako što je stupio u kontakt sa optuženim Obradovićem, koji je kao rukovodna osoba i vođa smjene u Carinskom referatu, iskoristio svoj položaj i uticaj, te uticao na ostale optužene da se navedenom dozvoli ulaz u carinsko područje BiH, bez posjedovanja potrebnih odobrenja i plaćanja carinskih dadžbina, a za navedenu koruptivnu uslugu optuženi Teletina dao optuženom Obradoviću novčani iznos od 100 eura.

Obradović se tereti da je kao službeno lice u institucijama BiH primio novac da ne izvrši službenu radnju koju je morao izvršiti, Bovan kao službena osoba u institucijama BiH da je neizvršavanjem službene dužnosti drugom omogućio pribavljanje imovinske koristi, Omerović da kao službeno lice u institucijama BiH nije prijavio krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora pet godina ili teža kazna, a Teletina da je dao novac da službeno lice u institucijama BiH ne izvrši službenu radnju koju je morao izvršiti.

Optuženi se terete za krivična djela “primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem”, “neprijavljivanje krivičnog djela ili počinioca” i “davanje dara i drugih oblika koristi” iz Krivičnog zakona BiH.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 14 svjedoka, kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala, saopćeno je iz te institucije.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Tužna vijest: Preminuo bh. glumac Saša Petrović

Bosanskohercegovački glumac Saša Petrović je preminuo. Ovu vijest objavio je bh. reditelj Srđan Vuletić koji je za portal "Avaza" samo...

Možda vas zanima i ovo