Petak, 25 lipnja, 2021

Orhideje koje liče na životinje (Foto)

Nemojte propustiti

Kraljice cvijeća orhideje svojom ljepotom odavno oduševljavaju i ukrašavaju i najljepše bašte svijeta.

Postoji ih oko 1.000 rodova i 15.000 do 30.000 vrsta u raznim oblicima i bojama, a među njima se posebno izdvajaju one vrste koje mnogo liče na životinje.

Glava majmuna: Dracula simia je vrsta orhideje koja izgleda kao glava majmuna. Ove rijetke orhideje rastu samo u šumama jugoistočnog Ekvadora i Perua na nadmorskim visinama od 1.000 do 2.000 metara. Naučno ime simia se odnosi na lice majmuna, a Dracula se odnosi na dva duga kraja koji vise prema dolje i koji podsjećaju na očnjake. Ovaj neobični cvijet miriše kao svježe prepolovljena narandža.

6ec9097e3efbad6aea392d8511ab504eBijela čaplja: Elegantni cvijet koji izgleda kao kad predivna ptica raširi svoje pahuljasto bijelo perje, spremajući se za polijetanje zove se orhideja bijela čaplja, odnosno Habenaria radiata. Ove orhideje se mogu pronaći u Kini, Japanu, Koreji i Rusiji, prenose Nezavisne.

c2e3eb45d1272ac4926e3cb4f13a25b1Bumbar: Orhideja Ophrys apifera izgleda kao bumbar. Ova vrsta orhideje podsjeća na ženskog bumbara na ružičastom cvijetu. Ovo predivno cvijeće može se pronaći u Engleskoj, Irskoj i Velsu.

04711b336bd87a8b69aaaecb5bc44ca5Patka u letu: Orhideja leteća patka, odnosno Caleana major je mala orhideja, oko 50 centimetara visoka, koja raste u istočnoj i južnoj Australiji. Ova biljka ima neobičan cvijet koji podsjeća na patku u letu. Zbog svog neobičnog izgleda stekla je popularnost i 1986. godine zvanično dobila svoje mjesto na australijskoj poštanskoj markici. Cvijeta od septembra do januara, a zbog male veličine teško se da primijetiti u divljini.

5001543ae3ecdf8e9924149b9c306d60Ptica: Orhideja ružičasti moljac, odnosno Phalaenopsis je prekrasan cvijet koji izgleda poput glave ptice sakrivene u cvijetu. Izgled je tako dobro formiran da gotovo izgleda kao da je mala beba ptice pala u cvijet.
Ako se malo bolje pogleda liči na pticu majku koja krilima štiti svog ptića.

Golubica: Orhideja koja liči na golubicu zove se Peristeria elata. Poput orhideje ružičasti moljac, Peristeria elata liči na golubicu u cvijetu. Samo u ovom slučaju, to nije samo glava ptice, već cijela ptica. Ove orhideje imaju više popularnih imena, a jedno koje se često spominje jeste orhideja Svetog duha. Peristeria elata je nacionalni cvijet Paname, a zbog prevelike potražnje dobila je status vrste kojoj je prijetilo izumiranje.

(Vijesti.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo