Srijeda, 29 rujna, 2021

Orić poletio iz Ženeve: Očekuje se njegov dolazak na aerodrom u Sarajevu

Nemojte propustiti

Avion u kojem se nalazi ratni komandant Armije RBiH Naser Orić poletio je sa aerodroma u Švicarskoj. Orić je u tamošnjem ekstradicionom pritvoru proveo 15 dana, piše bh. novinska agencija Patria.

Uhapšen je na granici Francuske i Švicarske po srbijanskoj potjernici, 10. juna ove godine.

Srbijansko tužilaštvo ranije je raspisalo difuznu potjernicu za Orićem u kojoj su ga teretili za zločine nad Srbima na području Srebrenice, tokom 1992. i 1993. godine.

Po istom predmetu Oriću je sudio i Haški tribunal, ali ga je pravosnažno oslobodio odgovornosti za zločine nad srebreničkim Srbima.

Nakon dvije sedmice pravne borbe između BiH i Srbije, švicarske vlasti su odlučile da Orića izruče BiH a ne Srbiji, kako je tražila srbijanska strana.

Kako je za medije kazao Ivica Veličan, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, avion sa 5-6 sjedišta, bez spiska putnika, trebao bi sletjeti u Sarajevo oko 14.50 sati.

Ovaj avion, saznajemo, neće sletjeti na redovni aerodromski izlaz, već će, kako je dogovoreno između Tužilaštva BiH i Granične policije BiH, biti parkiran na poziciji prema zgradi Granične policije, piše Avaz.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo