Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Orićeva odbrana još nije zvanično zaprimila zahtjev Srbije za njegovo izručenje

Nemojte propustiti

Advokatski tim Nasera Orića još nije zvanično zaprimio zahtjev za njegovo izručenje, koji je nadležnim vlastima Švicarske Konfederacije uputila Republika Srbija.

Ovo je Feni potvrdila advokatica iz tima Orićeve odbrane Lejla Čović, naglašavajući da je odbrana od samog početka intenzivno angažirana na pripremi argumenata i dokaza protiv njegovog izručenja.

– Odbrana od samog početka, odnosno od hašenja Nasera Orića radi i priprema dokaze kao da takav zahtjev postoji – kazala je, navodeći da je, prema švicarskim zakonima, rok za odgovor na spomenuti zahtjev – 14 dana.

Podsjetila je da su srbijanske vlasti putem Interpola proslijedile potjernicu protiv Nasera Orića, čime su jasno pokazale da će po svaku cijenu insistirati na njegovom izručenju.

Pojašnjavajući proceduru u vezi s tim, advokatica Čović precizirala je da je zadatak odbrane da švicarskim nadležnim organima dostavi podnesak, uz odgovarajuće dokaze i obrazloženja, kao odgovor na zahtjev Srbije za izručenje.

Orić, bivši komandant Armije RBiH u Srebrenici, uhapšen je 10. juna na ulazu u Švicarsku i nalazi se u ekstradicijskom pritvoru u Centralnom zatvoru Champ-Dollon, nadomak Ženeve.

Kako mediji navode, Oriću se, po novoj optužnici iz Srbije, na teret stavljaju navodna ubistva u Zalazju, koja su bila obuhvaćena optužnicom Haškog tribunala (ICTY), a radi se o predmetu u kojem je Naser Orić pravomoćno oslobođen.

Kako je danas saopćeno iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, ovo je tužiteljstvo putem Ministarstva pravde BiH uputilo zahtjev pravosuđu Švicarske Konfederacije, u kojem traži da se Naser Orić vrati u BiH, odnosno ne izruči pravosuđu Srbije, “jer bi se na taj način ugrozio predmet Naser Orić i drugi koji se vodi pred pravosuđem BiH, koje je nadležno za procesuiranje ovog predmeta”.

U međuvremenu je i Ministarstvo pravde BiH poduzelo odgovarajuće korake u povodu hapšenja Orića, a u svrhu pravne zaštite bh. državljanina.

U vezi s tim, ovo je ministarstvo 12. juna uputilo hitan upit Saveznom uredu za pravdu Švicarske Konfederacije, zatraživši detaljne podatke o razlozima hapšenja Nasera Orića.

Međutim, Ministarstvo pravde BiH još nije dobilo odgovor u vezi s tim podneskom, potvrđeno je Feni u tom ministarstvu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio tamo 10 godina

Za Ameriku je rekao da se “ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum onako kako njoj odgovara” Milorad Dodik, član...

Možda vas zanima i ovo