Subota, 10 travnja, 2021

Oročili ste 1.000 KM, evo koliko ćete biti bogatiji za godinu dana

Nemojte propustiti

Banke u BiH su se samo prije nekoliko godina takmičile koja će ponuditi veću kamatnu stopu na štednju, a danas nude minimalne kamate ili uopšte ne daju prinose.

Tako su u šest godina prosječne kamatne stope, po podacima Centralne banke BiH, na oročenu štednju u KM valuti do godinu dana smanjene za čak 88 odsto. Drugim riječima, onaj ko oroči štednju na godinu dana od banke će da dobije na to još 0,246 odsto, dok je prije šest godina u tom slučaju mogao u prosjeku da dobije zaradu od 2,079 odsto, piše Srpskainfo.

To znači da ćete na uloženih 1.000 maraka na kraju oročenja dobiti manje od dvije i po KM, što neodoljivo upućuje na prolaznost mudrosti u poslovici: “U radiše svega biše, u štediše još i više”.

Slično je i štednjom u evro valuti, gde je kamatna stopa na oročenju štednju u prosjeku smanjena za oko 86 odsto.

Primjera radi, 2012. godine postojale su akcije banaka na oročenu štednju pa je tako bilo moguće na 13 mjeseci zaraditi ček pet odsto, a sada kamata na taj period iznosi svega 1,1 odsto.

Većina banaka u svojoj ponudi na štednju po viđenju građanima nude kamatnu stopu od 0,00 odsto, što je isto kao i kada novac bude na tekućem računu.

S druge strane, ukupna štednja građana u Bosni i Hercegovini u šest godina je porasla za oko četiri milijardi maraka i sada iznosi oko 11,6 milijardi konvertibilnih maraka.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Poslušajte kako šef omalovažava radnice: Sjedite vi svi večeras kući i zapitajte se zašto radite za 500 maraka

- Nemojte molim vas mene, da se ja nerviram, p****** negdje drugo, molim vas. Sjedite vi svi večeras kući...

Možda vas zanima i ovo