Srijeda, 4 listopada, 2023

Oružane snage BiH dobijaju moćne Javeline, najmoderniji protivoklopni sistem u svijetu

Preporučeno

Mašović je kazao i da će BiH svoje odbrambene kapacitete jačati i kroz bilateralnu saradnju sa SAD-om, Velikom Britanijom, Turskom i drugim zemljama.

Oružane snage BiH bi uskoro mogle biti opremljene i sa savremenim protivoklopnim sistemom Javelin. Ovu mogućnost najavio je načelnik Zajedničkog štaba OSBiH Senad Mašović.

– Neke informacije još ne mogu otkrivati, ali sada mogu reći da je riječ o protivoklopnim sistemima „Javelin“, trenutno najboljima u svijetu, protivzračnim sistemima, odnosno raketama kratkog i srednjeg dometa, te nekim dodatnim specifičnim potrebama. Očekujemo otpočinjanje obuke na tim sredstvima, a nadam se i otpočinjanju procesa isporuke, izjavio je Mašović za Avaz.

Upravo se čita:  Odbijen još jedan zahtjev Dodikovih advokata za izuzećem sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović

Ovu najavu dao je nakon posjete SAD-u gdje se sastao sa predstavnicima Pentagona, guvernerom i partnerima iz Nacionalne garde Merilenda.

– Imali smo mogućnost da iskažemo naše potrebe kada je u pitanju jačanje kapaciteta i sposobnosti OSBiH. Za nas su vrlo bitne stvari jačanje protuzračne odbrane, unapređenje zračne mobilnosti, jačanje protuoklopnih sposobnosti, ali i provođenje specijalnih vježbi OSBiH i vojske SAD koje će se ubrzo desiti, kako u BiH tako i izvan nje, dodao je Mašović.

Upravo se čita:  Ovi proizvodi za djecu se povlače sa tržišta u BiH

Inače, sistem Javelin je protivoklopni sistem, koji ispaljuje samonavođene rakete, odnosno djeluje po principu “ispali i zaboravi”. Princip samonavođenja omogućen je zahvaljujući termografskoj kameri, koja je instalirana na sistem. Sam projektil koristi profil napada odozgo, odnosno “udara” tamo gdje je oklop najtanji.

Mašović je dodao i da će BiH svoje odbrambene kapacitete jačati i kroz bilateralnu saradnju sa SAD-om, Velikom Britanijom, Turskom i drugim zemljama.

Upravo se čita:  Novi otkazi: Ledo gasi proizvodnju u BiH, bez posla ostaju 52 radnika

Također, osvrnuo se i na približavanje BiH NATO-u.

– Zaista je ohrabrujuća vrlo jasna posvećenost i zadržavanje politike otvorenih vrata od NATO-a. Vrata za BiH su otvorena. Zakon o odbrani BiH je jasno propisan put prema NATO-u i mi moramo poduzeti sve da nastavimo integracijski put prema NATO-u i EU. To je ključna stvar za sigurnost i bolji život građana, istakao je Mašović za Avaz.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi otkazi: Ledo gasi proizvodnju u BiH, bez posla ostaju 52 radnika

Nakon najava da Ledo gasi proizvodnju u BiH, stigla je i zvanična potvrda te informacije koju prenosi Biznisinfo. “Nakon pažljivog...

Možda vas zanima i ovo