Utorak, 27 srpnja, 2021

Oružje budućnosti: Laseri vojske SAD skidaće dronove s neba

Nemojte propustiti

Prizor koji se obično može videti samo u naučno fantastičnim filmovima – laserko oružje koje uništava sve pred sobom – svakog dana je sve bliži realnosti.

Američka vojna istraživačka agencija DARPA otkrila je da je uspješno završila prvu fazu testiranja sistema koji bi jednog dana mogao da ulaz u sklop dronova i borbenih aviona.

Cilj programa zasnovanog na novom sistemu HELLADS (High-Energy Liquid Laser Area Defense System) je razvijanje oružnog sistema sa laserom jačine 150 kilovata, koji će biti oko deset puta manji i lakši od trenutno postojećih sistema.

Prema navodima DARPA-e, novo oružje pokazalo je “do sad neviđenu snagu”, a u sljedećoj fazi istraživanja, koja bi trebalo da počne na ljeto, agencija će udružiti snage sa Istraživačkom laboratorijom Američkog ratnog vazduhoplovstva. Sistem će tada biti testiran na “živim” metama poput raketa, dronova ili vozila u pokretu.

Autor projekta je kompanija “General Atomics”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo