Utorak, 22 lipnja, 2021

OSA povodom posjete zamjenika direktora CIA-e: Dogovorena još intenzivnija saradnja

Nemojte propustiti

Zamjenik direktora Centralne obavještajne agencije Sjedinjenih Američkih Država g. Von Bišop (Vaughn Bishop) boravio je u posjeti Bosni i Hercegovini. Službeni domaćin ove posjete bila je Obavještajno-sigurnosna/bezbjednosna agencija Bosne i Hercegovine, čiji je direktor g. Osman Mehmedagić, u dio protokola uključio i čelnike drugih policijskih i pravosudnih institucija, s ciljem unaprijeđenja saradnje u budućem radu u suprotstavljanju svim sigurnosnim prijetnjama.

Dana 26.04.2019.g. u sjedištu OSA/OBA BiH održan je sastanak generalnog direktora OSA/OBA BiH g. Mehmedagića, i najužeg rukovodstva Agencije, sa zamjenikom direktora CIA-e g. Bišopom. Tokom sastanka je iskazano obostrano zadovoljstvo jakim partnerstvom dviju Agencija, te je dogovorena još intenzivnija saradnja po svim pitanjima od zajedničkog interesa.

Nakon sastanka u sjedištu Agencije, upriličen je radni ručak u organizaciji OSA/OBA-e BiH, na kojem su prisustvovali ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini g. Erik Nelson (Eric Nelson), ministar sigurnosti g. Dragan Mektić, direktor Državne agencije za
istrage i zaštitu g. Perica Stanić, zamjenik direktora Granične policije g. Fahrudin Halač, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela g. Mirsad Vilić, direktor Službe za strance g. Slobodan Ujić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske g. Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH g. Aljoša Čampara, direktor Policije Republike Srpske g. Darko Ćulum i v.d. direktor Federalne uprave policije g. Ensad Korman. Na radnom ručku se razgovaralo o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, o poduzetim aktivnostima u borbi protiv terorizma, međusobnoj saradnji svih sigurnosnih agencija i tijela u BiH, kao i o borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. Zamjenik direktora CIA-e g. Bišop je izrazio
podršku Bosni i Hercegovini u suprotstavljanju svim sigurnosnim izazovima i prijetnjama s kojima se suočava te naglasio da će CIA nastaviti podržavati rad agencija u BiH kroz razmjenu podataka preko OSA/OBA-e BiH.

Na kraju je posjeta ocijenjena izuzetno uspješnom i produktivnom, saopšteno je iz OSA/OBA-e BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo