Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Osam godina zatvora za ratni zločin nad bošnjačkim civilima na području Kalesije

Nemojte propustiti

Prvostepenom presudom Kantonalnog suda Tuzla Miodrag Trifković (1959) iz Zvornika, oglašen je krivim za ratno zločin protiv civilnog stanovništva na području Kalesije  u junu 1992. godine te osuđen na osam godina zatvora, potvrđeno je iz Tužilaštva TK-a.

Optužnica tuzlanskog Tužilaštva Trifkovića tereti da je junu 1992. godine, sa još dvije osobe protiv kojih je podignuta optužnica (a od kojih je jedna preminula, a druga je u bjekstvu i nedostupna je organima gonjenja), kao pripadnik Osmačkog bataljona Vojske Republike Srpske, sa saučesnicima došao do šume zvane Stupić na području Kalesije u kojoj su se, kako bi izbjegli hapšenja, krili civili bošnjačke nacionalnosti među kojima i veći broj maloljetnika.

Nakon toga su Trifković i njegovi saučesnici u civile pucali rafalnom paljbom iz automatskog naoružanja, te je jedan od njih bacio i ručnu bombu na civile. Tom prilikom su ubijena tri maloljetnika, dok je jedan od vojnika punoljetnom muškarcu, koji je davao znake života nakon ranjavanja, pucao u glavu i usmrtio ga.

Ostale civile koje su našli u šumi su zarobili i odveli u logor Osmaci .

– U optužnici se navodi da je Trifković sa saučesnicima, za vrijeme oružanog sukoba i rata u BiH, kršeći pravila međunarodnog prava, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i izvršio ubistvo četiri civila, istakli su iz Tužilaštva TK-a.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo