Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Osam je optuženih, sve ih je predvodio Ramel: Kako se trošio krivotvoreni novac u BiH

Nemojte propustiti

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 20 svjedoka, dva stručna vještaka i prilaganjem 80 dokaznih materijala.

Tužitelj Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv: Jusufi Ramela, rođenog 1989. godine u Prizrenu, Mušanović Eveline, rođene 2000. godine u Sarajevu, Šušić Emira, zv.”Šiško”, rođenog 1990. godine u Sarajevu, Garaplija Harisa, rođenog 1996. godine u Sarajevu, Jusufović Nejre, rođene 1995. godine u Boeblingen – SR Njemačka, Ćehajić Naide, zv. „Naca“ i „Beba“, rođene 1996. godine u Sarajevu, Gogalić Marine, rođene 1977. godine u Sarajevu i Bostandžija Ameldine, rođene 2000. godine u Bugojnu.

Optuženi se terete da su, nakon što je prvooptuženi Jusufi Ramel, pribavio veću količinu krivotvorenog novca valute euro u apoenima od 50 eura i organizirao skupinu kojoj su pristupili ostali optuženi, tokom 2019. godine, iz Sarajeva odlazili u druge krajeve Bosne i Hercegovine, gdje su na području, Ilijaša, Jablanice, Konjica i drugih mjesta, stavljali krivotvorene novčanice u promet, tako što su u prodavnicama ili ugostiteljskim objektima kupovali robu manje vrijednosti, koju bi plaćali krivotvorenim novčanicama u apoenima od 50 eura, te dobijali ostatak u ispravnim novčanicama.

Na navedeni način u više navrata su pokušali staviti ili stavili u platni promet krivotvorene novčanice valute euro, a u izvršenju kaznenih djela otkriveni su i spriječeni od strane policijskih djelatnika MUP-a KS i MUP-a HNK.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-Udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. i Krivotvorenje novca iz članka 205. Kaznenog zakona BiH.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 20 svjedoka, dva stručna vještaka i prilaganjem 80 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji je istu potvrdio.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo