Petak, 27 siječnja, 2023

Osam ljekara povezano sa zloupotrebom pacijenata za skupe lijekove, među njima i doktorica iz DZ Vrazova

Nemojte propustiti

Na taj način pronevjereno je 400 hiljada maraka iz budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Osam ljekara povezano je sa zloupotrebom oko 200 pacijenata, na čija su imena propisivani skupi lijekovi. Nezvanično, na taj način pronevjereno je 400 hiljada maraka iz budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Kako Oslobođenje saznaje, na spisku doktora koji su izdavali lijekove nalazi se i ime jedne od doktorica iz Doma zdravlja u Vrazovoj, u periodu kada je ona bila na odsustvu, odnosno na specijalizaciji na Koševu.

– Ovdje su najbitnije IP adrese. Jer, primjer te doktorice pokazuje da ne mora biti da je taj doktor zloupotrijebio svoju šifru. Dakle, ovo otvara mnogo širu istragu. Neki ljudi i sa naše strane su olako shvatili čuvanje pasvorda, odnosno lozinke. Kada ljekar ili medicinska sestra dobije šifru od Zavoda zdravstvenog osiguranja, te radi pod tom šifrom, lozinka je potpuno ista kao, na primjer, PIN kod bankovne kartice, poručio je Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja KS-a.

Još na samom početku pomenutih afera, u rješavanje problema uključio se i kantonalni Ured za borbu protiv korupcije. Tvrde da su prikupili više informacija, ali i da se slučaj u posljednje vrijeme iskomplikovao.

– Mi smo za sada pripremili tri analitička izvještaja koja smo proslijedili Tužilaštvu KS-a, uputili smo dvije informacije, održali sastanak sa glavnom tužiteljicom o ovoj temi, te očekujemo dalje postupanje Tužilaštva, da se utvrdi ko su odgovorna lica, kazao nam je šef Ureda za borbu protiv korupcije KS-a Erduan Kafedžić.

Dok je predmet pod istragom, više detalja, kako smo i navikli, od kantonalnog Tužilaštva nismo dobili.

– U navedenom predmetu se poduzimaju radnje s ciljem provjere navoda, bili su kratki iz ove pravosudne institucije.

A dok Tužilaštvo istražuje, još niko ne snosi posljedice. Kako i sam portparol domova zdravlja Arman Šarkić kaže, narušen je imidž zdravstvenih institucija u Sarajevu, te je to najveća posljedica, za sada. On, naime, smatra da niko od pomenutih osam ljekara nema direktno učešće u ovom slučaju, već da su oni kolateralna šteta, te da su pojedinci željeli steći ličnu korist.

– Tužilaštvo treba dati zadnje slovo, a mi kao Dom zdravlja, ono što nam je dozvoljeno, radimo. Ali, opet kažem, nikoga ne možete proglasiti krivim dok to istraga ne pokaže, kao i dokazni materijal, zaključuje Arman Šarkić.

Zloupotrijebljen je sistem i došlo je do narušavanja javnog zdravlja. Upravo to je​ postignuto sa ove dvije sporne afere. No, iz Sindikata zdravstva KS-a žele da vjeruju kako je u pitanju propust informacionog sistema.

– Sigurno su napravljeni propusti u zaštiti podataka, tako da evo, vidite, prošlo je vrijeme i desilo se nešto što nije dobro ni za zdravstvene radnike ni za zdravstvo ni za naše pacijente, poručio je Senad Sadiković, predsjednik Sindikata zdravstva KS-a.

Iz Sindikata zaključuju da će nastaviti aktivnosti ukoliko im neke od pravosudnih institucija zatraže pomoć. Iako smatraju da je propust sistema u pitanju, prema riječima portparola Šarkića, povratak na staru metodu propisivanja recepata nije opcija. Kažu da je mnogo uloženo u ovaj sistem i da ne treba odustati tako lako od digitalizacije. Istraga je u toku, a kantonalno Tužilaštvo po ko zna koji put na potezu. Za sada, krivci nisu poznati.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Mostarac doživio šok kod bankomata kada je dizao plaću, htjela mu se p(r)odati za 30 KM: ‘Je li moguće da se to događa u...

- Ostao sam zatečen, je li moguće da se to događa u centru grada? Da siromaštvo i potreba mogu potaknuti...

Možda vas zanima i ovo