Nedjelja, 7 ožujka, 2021

Osjetio se i u BiH: Da li je zemljotres na Jadranu povezan s onim u Turskoj? EMSC dao pojašnjenje

Nemojte propustiti

Sindikat policije KS stao u odbranu kolega iz Zvorničke: Niko nema pravo na onakav odnos prema policiji

– Ovom prilikom želimo najoštrije osuditi očigledno provociranje i omalovažavanje policijskih službenika, uz napomenu da niko nema pravo na...

Inspektori u masovnoj akciji po Sarajevu: Kontrola restorana, trgovina, kladionica, tržnih centara, prevoza…!

Najavljeni pojačani nadzori biće nastavljeni i tokom narednih dana, uz podsjećanje da će u ponedjeljak, 8. marta inspektori kontrole...

Uhapšena novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević

Novinarka i aktivistica iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević jutros je uhašena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu. Iz Operativnog centra MUP-a KS-a...

“Sve podsjeća na mart prošle godine”: BiH pred novim lockdownom!

Trenutno jedine vakcine koja imamo su ona koja nam je Srbija donirala. Njih je jučer odobrila Agencija za lijekove...

Pojedini građani su putem Twittera upitali Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) da li je zemljotres koji je pogodio Tursku i Grčku izazvao ovaj na jadranskoj obali, odnonso da li su oni povezani.

Oko 14:16 sati Hrvatsku je pogodio jak zemljotres. Prema prvim informacijama magnituda je bila 4,9 po Richteru, a kasniji podaci govore da je snaga bila 4,7. Epicentar je 17 kilometara sjeverno od Posedarja kod Zadra.

Udaljenost od Bihaća je 60 kilometara a zemljotres se, prema prijavama građana, osjetio i u BiH. Potres se najjače osjetio na području Zadra, Splita, Šibenika i Knina.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

Još uvijek nema nikakvih izvještaja o mogućim štetama, ali su građani u primorskim gradovima kazali da su im se kuće snažno tresle i da su se veoma uplašili.

Na društvenim mrežama su se pojavila špekulacije o tome da li je ovaj potres povezan sa snažnim zemljotresom u Turskoj u kojem je, prema posljednjim informacijama, poginulo najmanje 58 osoba. Taj zemljotres kod Izmira izazvao je veliki broj manjih potresa na području Turske i Grčke.

Pojedini građani su putem Twittera upitali Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) da li je zemljotres koji je pogodio Tursku i Grčku izazvao ovaj na jadranskoj obali, odnonso da li su oni povezani.

– Ne. Tipično potres može pokrenuti druge na udaljenosti koja je nekoliko puta veća od njegove dužine puknuća. Udaljenost do potresa u Izmiru premašuje 1.000 km, tako da to nema veze – napisali su na Twitter stranici EMSC-a.

Podsjetimo da je, nakon prvog zemljotresa u Turskoj, do danas u 14 sati po lokalnom vremenu registrirano više od 900 naknadnih podrhtavanja tla, od toga 42 jačine iznad četiri stepena.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Prijava protiv policajaca koji su uhapsili novinarku Ahmetašević, pokrenuta istraga: Oglasio se i ministar MUP-a

Odjeljenju za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo podnešena je pritužba na rad policijskih...

Možda vas zanima i ovo