Subota, 19 lipnja, 2021

Oskrnavljeni spomenici na pravoslavnom groblju kod Zavidovića

Nemojte propustiti

Na srpskom pravoslavnom groblju u Gostoviću, selu u opštini Zavidovići, nepoznati vandali su oskrnavili nadgorobne spomenike, što je izazvalo tugu i revolt nekadašnjih stanovnika ovog sela koji su u obnovljenoj crkvi.

???????? - ?????? ?????? - ??????????? ?????????
Foto: Srna

Na području Gostovića postoji devet srpskih grobalja i u svima su porušeni nadgrobni spomenici. Stanovnik Gostovića Rajko Božić kaže da ne može shvatiti da vandali rušenjem spomenika uznemiravaju mrtve. “Kome to može da smeta? Izgleda da je takva sudbina nas Srba. Smetaju i mrtvi i živi”, kaže Božić za Srnu.

Cvijeta Stojanović, kojoj su u ratu poginuli suprug Cvijetin i sin Mladen i koja je iz zavičaja izbjegla 4. decembra 1992. godine, kaže da je uz bol za najmilijim posebno boli mržnja prema Srbima i 18 godina od završetka rata.

Paroh zavidovićki Zoran Živković kaže da na području Udrima i Vozuće danas živi malo povratnika, da je prije rata godišnje krštavao i po 250 djece, a u posljednjih 14 godina samo 20. Većina Srba iz Gostovića danas živi u opštini Modriča. Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić, koji je prisustvovao molitvi, izjavio je Srni da su Srbi iz Gostovića zavoljeli novi zavičaj, ali da nikada neće zaboraviti stari.

???????? - ??????????  ????????

“Na njihovim licima i u sjaju očiju i danas sam vidio sjetu za prošlim vremenima i žal za izgubljenim zavičajem“, rekao je Krekić

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo