Petak, 1 ožujka, 2024

Osmanović: Zbog Rusije BiH je opet u fokusu Zapada i NATO-a

Autor:Patria

Preporučeno

Šef Kluba SDA u Predstavničkom domu PS BiH Adil Osmanović koji je i jedan od potpredsjednika SDA kazao je da je Asim Sarajlić, delegat SDA u Domu naroda PS BiH samoinicijativno donio odluku da se povuče sa svih funkcija u komisijama i sa čela Kluba Bošnjaka nakon sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

“On je to isto uradio i nakon afere Sarajlić i bilo je za očekivati da će uraditi isto nakon ove odluke SAD. Ostaje delegat, povlačenje s te pozicije jedino može biti njegova lična odluka niko drugi to ne može umjesto njega uraditi”, kazao je Osmanović dodajući da stranka još uvijek nije zauzela stav o tome.

“Ukoliko bi SDA tražila da se on povuče s te pozicije, on ne bi bio brana kretanja BiH ka euroatlantskim integracijama”, kazao je Osmanović.

Upravo se čita:  Vlada KS dala zeleno svjetlo: MUP KS se pojačava i obnavlja "krvnu sliku", primaju još 200 policajaca

Osmanović je dao svoj komentar i na jučerašnju Schmidtovu odluku da iskoristi bonske ovlasti i obustavi Zakon o nepokretnoj imovini RS do odluke Ustavnog suda BiH.

Na pitanje kakve postupke očekuje od rukovodećih ljudi iz entiteta RS, Osmanović odgovara kako nakon ovakve odluke “nije ostavljeno mnogo prostora”.

“Imate Ustav i zakon – svi oni koji budu bilo šta radili na njihovom kršenju moraju biti spremni da će odgovarati, zato ni nema najave konkretnih poteza od institucija RS. Bilo ko bude radio protiv ovoga mora biti svjestan da će krivično odgovarati”, ponavlja Osmanović.

“Do svih ovih sankcija ne bi došlo da politika lidera SNSD i njegovih saradnika nisu direktno krenuli u kršenje Ustava BiH. Očigledno da on ni poslije prijetnji, pa ni američkih sankcija nije htio stati, sada opet slijede slične izjave… Nama je bitno da je BiH ponovo u žiži međunarodne zajednice i da će biti sankcionisani svi oni koji vode antievropsku i antidejtonsku politiku”, kazao je.

Upravo se čita:  Detalji velike akcije u BiH: Poznata imena obuhvaćena istragom, među njima i član zločinačke grupe Zijada Turkovića

Ipak, navodi da nad sankcijama ne likuje, ali da drugog izlaza nije bilo.

Na upit zašto je SDA, usprkos navedenom, ostajala u koaliciji sa SNSD-om na državnom nivou, Osmanović odgovara kako “nema drugog političkog kapaciteta”.

Komentarišući aktuelne teme, neizbježan je bio osvrt i na današnje saopštenje Ambasade Ruske Federacije u BiH, koji su naveli kako će ‘odgovornost za destabilizaciju u BiH pasti na međunarodnu zajednicu’ – što Osmanović vidi kao neprihvatljivo.

“Nekorektno saopćenje koje se opetuje. Kome se se ovdje prijeti, zašto je Ruska Federacija postala prijetnja ne samo svom okruženju, nego i šire?”, pita se Osmanović.

Upravo se čita:  BiH mora biti sigurna: NATO podržava kontinuiranu obuku Oružanih snaga BiH

Dodaje kako je Bosna i Hercegovina bila očigledno dio projekta ‘koji je bio postavljen kada je u pitanju Putin i njegova politika’.

“Samo je pitanje šta bi se desilo sa Zapadnim Balkanom da je Rusija postigla svoje ciljeve u Ukrajini za sedam dana kako je očekivala, ovo je uozbiljilo Zapad i NATO i sada je BiH opet u njihovom fokusu. Rusija je sigurno imala planove i za BiH. Dodik slijepo slijedi Putinov put, a Aleksandar Vučić je također dio tog projekta, ali je dosta tu mudriji i oprezniji”, riječi su Adila Osmanovića.

Ipak, ističe kako već uočava okretanje Srbije ka EU, te očekuje da će se priključiti i sankcijama Ruskoj Federaciji.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas