Nedjelja, 17 listopada, 2021

Osmeročlana porodica ostaje bez kuće: Rođak nije plaćao kredit

Nemojte propustiti

Foto: 24sata.hr
Foto: 24sata.hr

U petak će na dražbi PBZ pokušati prodati kuću, jedini dom osmeročlane porodice Mesek iz Vinice kraj Varaždina. Banci su dali 500.000 kuna, no oni traže još.

Bernardica (80), Tomo (83), Slavica (51), Zvonko (54), Marko (31), Anastazija (22), Tara, koja ima samo godinu i pol, te tromjesečni Leo žive u kući koju im je oduzela banka.

Bernardica i Tomo Mesek pristali su pomoći rođaku Josipu Vidiću. Želio je proširiti poslovanje svoje firme i 1996. je podignuo kredit u Međimurskoj banci, a na kuću porodice Mesek u Vinici upisali su hipoteku. Kredit je bio 100.000 DEM na pet godina. Vjerovali su da je rođak odavno otplatio dug, no 2000. im je stiglo rješenje o ovrsi. Banka im zbog neplaćenih kamata oduzima kuću. Naplatili su više od 500.000 kuna, no potražuju još oko 400.000 kuna za kamate.

Međimursku banku je preuzela Privredna banka Zagreb.

– Općinski, a zatim i županijski sud odbili su naše žalbe. U petak je još jedna dražba, a tad ćemo svi završiti na ulici – kaže Slavica.

– Banka želi gotovinu, a ja nemam novca ni imovine. Izdvajao bih u mjesečnim ratama, ali oni to ne žele – objasnio je Josip Vidić, koji je promijenio prezime u Maršnjak. Kaže kako mu je zbog svega neugodno, ali nema izbora.

– Mi nemamo izbora jer kredit nije naš, mi od njega nismo vidjeli ni lipe, a sad smo ostali bez kuće. Molimo narod da nam pomogne sakupiti novac da otkupimo svoju kuću od banke – rekla je Slavica.

U PBZ-u nisu željeli detaljno komentarisati slučaj, ali su istaknuli da su otvoreni za dogovor s dužnicima.

Zvonko Mesek dobitnik je nagrade Ponos Hrvatske 2012. godine jer je nakon eksplozije plina iz kuće u Varaždinu uprkos velikoj opasnosti hrabro ušao u ruševinu i iz nje izvukao tri povrijeđene žene.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Sarajevu osvanuli plakati sa natpisom ‘I ti si potreban za odbranu BiH’

Plakati su urađeni po uzoru na one koje je pravila vojska SAD s ‘Uncle Samom’. Najnovije tenzije koje prave vladjuće...

Možda vas zanima i ovo