Subota, 16 listopada, 2021

Osmić: U 2015. godini planiramo uništiti oko 2.400 tona viškova naoružanja i municije

Nemojte propustiti

oruzjePredsjedništvo Bosne i Hercegovine odobrilo je Ministarstvu odbrane BiH da u 2015. uništi oko 2.400 tona viškova naoružanja i municije – kazao je ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić danas u Sarajevu nakon sjednice Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva.

Istakao je da je uništavanje municije jedan od najsloženih zadataka Ministarstva odbrane BiH, jer se trebaju riješiti više od 16.500 tona viškova naoružanja i municije i više od 40.000 komada naoružanja.

Osmić je podsjetio da se radi o viškovima koji nisu potrebni Oružanim snagama (OS) BiH te da predstavljaju opasnost za građane i pripadnike vojske.

Naveo je da su oko 550 tona viškova naoružanja i municije donirali vladi Iraka u borbi protiv Islamske države (ISIL).

– Nastavit ćemo razgovore o toj temi s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država (SDA) zbog budućih doniranja – rekao je Osmić.

Nada se da će do 2020. godine završiti ovaj proces uz pomoć međunarodnih partnera.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH Anto Jeleč kazao je da su u ovoj godini završili doobuku 23 inspektora te da će do kraja godine podučiti još 12 inspektora koji će vršiti nadzor nad ovim poslovima.

Dodao je da će u ovaj posao morati uključiti i civilne i kapacitete drugih partnerskih zemalja regije te da imaju dobru saradnju s međunarodnim organizacijama, NATO-om i UNDP-om koji im pomažu u uništenju viškova naoružanja i municije.

– Činimo sve napore da ovaj posao obavljamo sigurno i da ne dođe do nekontrolirane eksplozije – istakao je Jeleč.

Strateški komitet za naoružanje municiju i minsko-eksplozivna sredstva je forum osnovan u svrhu efikasnijeg, bržeg i transparentnijeg rješavanja pitanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava koja su pod kontrolom OSBiH.

Komitetom predsjedava ministar odbrane Bosne i Hercegovine.

U fokusu prve ovogodišnje sjednice bile su aktivnosti usmjerene na povećanje stope uništavanja viškova municije i napredak u poboljšanju uvjeta u skladištima naoružanja.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sramotan snimak: Žena histerično šamarala dijete u kolicima

SRBIJA - Na videu koji je zgrozio i šokirao sve one koji su imali prilike da ga vide, vidi...

Možda vas zanima i ovo