Četvrtak, 25 travnja, 2024

Osmorka još bez kandidata za Klub Hrvata PS BiH, računa li HDZ na dva glasa NIP-a i SDP-a?

Autor:Patria

Preporučeno

Pprema informacijama koje objavljuju mediji bliski HDZ-u i Draganu Čoviću, dovoljno je da dva delegata iz osmorke podrže listu HDZ-a i da im tako omoguće četvrtog delegata i potpunu kontrolu i blokadu procesa u Klubu Hrvata.

U utorak 17. januara bit će održana konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH.

Na toj sjednici osim konstituisanja klubova Bošnjaka, Hrvata, Srba i Ostalih trebali bi biti izabrani delegati iz reda Bošnjaka i Hrvata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Bira se po pet za svaki Klub, i to glasanjem za kandidatske liste po klubovima.

Stranka demokratske akcije ima 12 delegata u Klubu Bošnjaka, ali je sa DF-om dogovoreno da SDA predloži dva kandidata, a DF jednog. DF ima jednog delegata. SDA je predložila Safeta Softića i Šefika Džaferovića, a DF Dženana Đonlagića. Ukupno u klubovima naroda su po 23 delegata. Stranke osmorke (SDP, NIP, NS, NES, Stranka za BiH, BHI Fuad Kasumović, PDA, ZNG) imaju deset delegata što je dovoljno za dva delegata.

Upravo se čita:  Delegacija EU u BiH osudila negiranje genocida u Srebrenici: U Evropi nema mjesta revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca

Za sada iz ove grupacije nismo čuli koji su njihovi prijedlozi delegata za Dom naroda PS BiH. Ali je sigurno da će glasanje pokazati da li će koncept osmorke koji se već rasuo na nivou države, opstati ili će doći do preslagivanja u političkim procesima.

Kada je riječ o izboru delegata za Klub Hrvata tu su stranke osmorke na velikom ispitu. Prema broju delegata HDZ BiH ima 14 što im je dovoljno za tri delegata. HDZ 1990 sa partnerom HNP-om ima četiri sigurna delegata što im osigurava jednog državnog i to bi trebao biti Ilija Cvitanović. No, i stranke osmorke imaju mogućnost predložiti i izglasati jednog delegata. SDP, NIP, NES, Za nove generacije imaju po jednog delegata i Berina Fejzić iz Skupštine BPK Goražde koja ne dolazi iz ovih stranaka.

Upravo se čita:  Bećirović i Komšić razgovarali s generalnim sekretarom UN-a Antóniom Gutteresom u New Yorku

No, prema informacijama koje objavljuju mediji bliski HDZ-u i Draganu Čoviću, dovoljno je da dva delegata iz osmorke podrže listu HDZ-a i da im tako omoguće četvrtog delegata i potpunu kontrolu i blokadu procesa u Klubu Hrvata.

Delegat Damir Marjanović iz Kluba Hrvata i zastupnik u Skupštini KS ispred pokreta Za nove generacije ranije je kazao kako će glasanje za delegate biti test za osmorku i da nema razloga da se osmorka odriče jednog delegatskog mjesta.

Upravo se čita:  "Ne pamtimo ovako tešku situaciju": U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Ni iz osmorke još nismo čuli ime kandidata kojeg će i da li će uopšte kandidirati za Klub Hrvata Doma naroda PS BiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Milorad Dodik: Mi smo se već razišli

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, nastavlja svojim izjavama direktno ugrožavati ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine. Dodik je nastavio...

Još vijesti za vas