Subota, 4 veljače, 2023

Osmorka zasjeda u ponedjeljak, Konaković spreman i odustati od pozicije ministra vanjskih poslova

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Predsjednici stranaka osmorke SDP-a, NIP-a, Naše stranke, NES-a, Stranke za BiH, BHI Fuad Kasumović, PDA i Za nove generacije u ponedjeljak će održati sastanak na kojem će zauzeti i konačni stav kada je riječ o raspodjeli resora u Vijeću ministara BiH i kandidatima za pozicije ministara i zamjenika.

Od osam stranaka osmorke njih šest ima zastupnike u Predstavničkom domu PS SDP (5), NIP (3), Naša stranka (2), NES (1), Za nove generacije (1), BHI Fuad Kasumović (1).

Prema raspodjeli osmorka je dobila tri resora – vanjske poslove, odbranu, promet i komunikacije, dok će ministra za ljudska prava i izbjeglice predložiti u dogovoru sa SNSD-om ali kadar treba biti s područja bh. entiteta RS.

Kada je riječ o zamjeničkim pozicijama HDZ je dobio četiri, SNSD tri i osmorka tri.

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković nije mogao ni potvrditi ali ni odbaciti mogućnost da će on biti novi ministar vanjskih poslova BiH. Kako je istakao bit će to dogovor stranaka osmorke, a ako bude narušen odnos među strankama spreman je i odustati.

HDZ je uz predsjedavajuću VM BiH dobio još dva resora, a SNSD tri (finansije, vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, sigurnost).

Interesantno za vas

Izdvajamo

FIPA kojom upravlja Milica Marković potpuno podbacila: Veliki pad stranih investicija!

I dok strane investicije bilježe ozbiljan pad, FIPA se ponovo pohvalila aktivnostima na Fejsbuku. Direktne strane investicije u BiH periodu...

Možda vas zanima i ovo