Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Osnivači Googlea dobili godišnju platu od jednog dolara

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Kompanija Google isplatila je svojim koosnivačima Larryju Pageu i Sergeyu Breenu njihove uobičajene godišnje plate u visini od jednog dolara, dok je predsjednik Izvršnog odbora Eric Schmidt dobio 19,3 miliona dolara, što je više nego duplo u odnosu na 2012. godinu.

Page i Breen insistirali su na tome da njihova godišnja plaća iznosi jedan dolar otkako je Google postao prepoznatljiv u svjetskoj javnosti prije gotovo 10 godina. To je simbolički gest kom su pribjegli mnogi čelnici kompanija iz Silikonske doline nakon što su stekli ogromna bogatstva zahvaljujući akcijama koje posjeduju u njihovim kompanijama. I Page, kome je 41 godina i Breen, kome je 40 godina, posjeduju akcije Googlea u vrijednosi od oko 26 milijardi dolara.

Bogatstvo Schmidta, kome je 58 godina, magazin Forbes procijenio je na oko devet milijardi dolara. U vrijeme dok je obavljao funkciju izvršnog direktora, Schmidt je, takođe imao godišnju plaću u visini od jednog dolara.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo