Ostala bez posla zbog sumnjivog bodovanja, evo šta je inspekcija utvrdila: Nastavnica iz Sarajeva ogorčena nakon konkursa u školi | | Bh-index

Ostala bez posla zbog sumnjivog bodovanja, evo šta je inspekcija utvrdila: Nastavnica iz Sarajeva ogorčena nakon konkursa u školi

Izdvojeno    Datum: 21.02.2020.    
Autor: Depo.ba


– Bila sam sigurna da su moja prava povrijeđena i da nešto nije uredu. Nisam slučajno bila na četvrtom mjestu, jer da sam zauzela treće, imala bih, prema pravilniku, prioritet pri zapošljavanju kao dijete šehida. Odlučila sam da se pokušam boriti – nastavlja svoju priču.

Kada se nastavnica A.L. iz Sarajeva (ime i prezime poznato redakciji) u novembru prošle godine prijavila na konkurs za radno mjesto “nastavnik likovne kulture” u osnovnoj školi Musa Ćazim Ćatić, oslonila se na svoje obrazovanje i višegodišnje stručno iskustvo u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo, piše Depo portal.

Učinila je i jedni iznimku – prvi put je uz traženu dokumentaciju priložila i uvjerenje o pripadnosti šehidskoj porodici, s obzirom da je njen otac u septembru 1994. godine poginuo kao pripadnik Armije RBiH.

– Nikada do sada nisam htjela koristiti “ovu privilegiju”, uvijek sam nastojala da moja sručnost bude ispred drugih kriterija koji se vrednuju pri zapošljavanju, ali godine bez posla na neki način su me primorale da promijenim stav – priča za DEPO Portal ova 46-godišnja nastavnica, po struci akademski grafičar.

Nakon zatvaranja konkursa bila je jedna od pet prvorangiranih kandidata te je pozvana na razgovor… A nakon što joj je stigla pismena obavijest od strane škole i konačna bodovna rang lista, prema kojoj je A.L. zauzela četvrto mjesto, posumnjala je u rezultate.

– Bila sam sigurna da su moja prava povrijeđena i da nešto nije uredu. Nisam slučajno bila na četvrtom mjestu, jer da sam zauzela treće, imala bih, prema pravilniku, prioritet pri zapošljavanju kao dijete šehida. Odlučila sam da se pokušam boriti – nastavlja svoju priču.

Uložila je prigovor Školskom odboru OŠ Musa Ćazim Ćatić, u kome je, između ostalog, navela:

“Ušla sam u uži krug izbora kandidata, tačnije njih pet koji zadovoljavaju sve kriterije i smatram da sam bila jedna od najboljih kandidata za traženo radno mjesto i da sam imala prednost u odnosu na druge zbog pripadnosti boračkoj populaciji, koja se u ovom slučaju nije bodovala.”

Međutim, škola je odbila njen progovor kao neosnovan, konstatujući da je “Komisija škole u svemu postupila u skladu sa odredbama Pravilnika sa kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo”.

Šta je utvrdila inspekcija?

Tada na scenu stupa Inspektorat rada, zaštite na radu i socijalne zaštite pri Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS, kome se A.L potom obratila i zatražila ispekcijski nadzor u OŠ “Musa Ćazim Ćatić”. A kada je inspekcija obavila posao, utvrdila je da niz nepravilnosti u bodovanju radnog staža, te da je A.L. shodno tome trebala imati najviše bodova i prvo mjesto na konačnoj rang listi kandidata.

U obrazloženju se navodi sljedeće.

“Inspektorat rada je utvrdio da Vam Komisija nije pravilno bodovala radni staž po osnovu člana 6. stav 1. a) i b) te da ste sa ostvarenim ukupnim brojem bodova trebali biti prvorangirani, zbog čega je inspektorat rada djelovao izdavanjem prekršajnih naloga prema školi i odgovornom licu”.

Također, u obrazloženju se navodi i da pri tom u razmatranje nije uzeta prednost pri zapošljavanju zbog pripadnosti boračkoj populaciji, jer kandidatkinja A.L.. nije dostavila potvrdu o neprekidnom prebivalištu na području Kantona Sarajevo u protekla 24 mjeseca, te da je i bez te prednosti, shodno samo pripadajućim bodovima na osnovu staža i stručnosti, trebala biti prva na listi.

Na upit DEPO Portala u čemu se konkretno ogledalo nepravilno bodovanje te kako su kandidatkinji A.L. “zakinuti” bodovi, iz Inspektorata rada nisu željeli iznositi preciznije podatke, izuzev pojašnjenja da je u ovom slučaju “postupajući inspektor mogao djelovati isključivo izdavanjem prekršajnog naloga pravnom i odgovornom licu škole u ukupnom iznosu od 3.000 KM, s obzirom da nema ovlaštenja za poništavanje konačno donesenih odluka Odbora”.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.