Utorak, 27 srpnja, 2021

Oštra poruka SDA: Ako Dodik ima problema sa ovim odredbama, neka to raspravi s onima koji su u ime srpskog naroda stavili potpis

Nemojte propustiti

Navode kako Dodikove optužbe da svi oni koji poštuju Ustav i odluke Ustavnog suda – proizvode podjele, predstavljaju notorne besmislice.

Pismo koje je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio ambasadorima predstavlja pokušaj da pravi podjele u Bosni i Hercegovini i da ponovo nasrće na odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kaže se u saopćenju iz Stranke demokratske akcije.

IZ SDA navode kako podsjećaju Milorada Dodika da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine 2017. godine, u odgovoru na apelaciju 30 poslanika iz Narodne skupštine entiteta RS, jasno kazao da je 1. mart kao Dan nezavisnosti u punom skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

“Ustavni sud se u navedenoj odluci pozvao na dejtonsku odredbu o nastavku pravnog postojanja države BiH, te onu o kontinuitetu pravnih propisa iz Ustava BiH, prema kojoj svi zakoni, propisi i sudski poslovnici koji su bili na snazi u BiH u trenutku stupanja Ustava na snagu, ostaju na snazi dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti. Ustavni sud je naglasio da su rezultati referenduma o nezavisnosti ugrađeni u Ustav BiH, koji ni na koji način ne problematizira postojanje Republike BiH, niti je zanemaruje, već upravo naglašava njen državno-pravni kontinuitet”, kažu iz SDA.

“Ako Milorad Dodik ima problema sa svim ovim odredbama dejtonskog Ustava BiH, neka to raspravi sa onima koji su u ime srpskog naroda stavili potpis na Dejtonski mirovni sporazum i njegov Aneks IV – Ustav Bosne i Hercegovine”, dodaju.

Navode kako Dodikove optužbe da svi oni koji poštuju Ustav i odluke Ustavnog suda – proizvode podjele, predstavljaju notorne besmislice.

“Svima je jasno da je on taj koji negirajući odredbe Ustava uporno proizvodi krizu, nesigurnost i nestabilnost”, istakli su iz SDA.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo