Nedjelja, 24 siječnja, 2021

Oštra reakcija iz manjeg bh. entiteta: Dritan Abazović je sarajevski student, nije riječ o grešci već se dodvorava političarima iz Sarajeva

Nemojte propustiti

Stiglo upozorenje: “Dijaspora je jedan veliki kapital i bogatstvo kojeg se Bosna i Hercegovina ne smije tako lako odreći”

"Dijaspora je jedan veliki kapital i bogatstvo kojeg se Bosna i Hercegovina ne smije tako lako odreći", kazao je...

Sjećate li se “kioska od 253.000 KM”? Evo koliko ustvari košta: Muzur objavio nalaz vještaka, vrijednost čak 10 puta manja!

Predsjednik turističke zajednice KS Nermin Muzur podsjetio je na ovaj slučaj i objavio nalaz vještaka građevinske struke kao dokaz...

Ostvaruju se najcrnji snovi Dragana Čovića: Domovinski pokret Miroslava Škore osnovao stranku u BiH, žele biti prva opcija Hrvatima, čeka se Diana Zelenika

Sjedište novoosnovane stranke je u Livnu, a time su, kaže Slavko Andačić, željeli poslati znakovitu poruku, jer je taj...

Meteorolog Face TV-a Nedim Sladić objavio novu prognozu vremena koja se mnogima neće dopasti: Zima se ponovo vraća

Meteorolog Face TV Nedim Sladić navodi da večeras dolazi do produbljivanja visinske doline nad Đenovskim zaljevom s kojim će...

Prema riječima Staše Košarca, bh. entitet Republika Srpska “ima i ustavno pravo da sa susjednim državama uspostavlja posebne paralelne odnose, čega je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović takođe veoma svjestan”.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je da nema nikakve potrebe da se potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović “netačnim i neprimjerenim izjavama dodvorava političarima u Sarajevu, niti da na bilo koji način opravdava sasvim ljudski i državnički potez predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, koji je u telefonskom razgovoru predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović čestitao Dan RS”, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

“To je jedan potpuno normalan potez premijera Krivokapića, kome je sasvim jasno da su Srbi konstitutivan i državotvoran narod u BiH i da je Republika Srpska Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH potvrđena pravna i politička činjenica i da ima pravo da obilježava i slavi Dan Republike”, rekao je Košarac u izjavi za Srnu.

Košarac, koji je i visoki funkcioner SNSD-a, kazao je da “ne postoji nikakva Republika BiH”, niti “bilo kakav Dan Republike BiH”, što je potpredsjednik Vlade Crne Gore nekoliko puta ponovio putem društvenih mreža i izjava za regionalne medije.

“Abazović je sarajevski student i siguran sam da, kao doktor političkih nauka, vrlo dobro poznaje situaciju u BiH. Zato mislim da nije riječ o grešci, već o nejasnoj potrebi potpredsjednika Vlade Crne Gore da se dodvori političarima iz Sarajeva, od kojih većina ne razumije šta znače dobrosusjedski odnosi u regionu”, poručio je Košarac.

Kako je kazao entitet Republika Srpska “ima i ustavno pravo da sa susjednim državama uspostavlja posebne paralelne odnose, čega je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović takođe veoma svjestan”.

“Zato bi bilo dobro da u svojim izjavama ne upotrebljava terminologiju i nazive koji Srbe u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini asociraju na ružnu prošlost i vrijeđaju naša osjećanja”, zaključio je Košarac.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik ponovo o članici CIK-a i njenom prezimenu: “Bila je udata za Bošnjaka, zadržala prezime…”

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je na pitanje novinara da li se kaje zbog riječi koje je izgovorio na...

Možda vas zanima i ovo