Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Oštra reakcija iz SDP-a: Pitanje NATO-a pretvoreno u jeftini populizam

Nemojte propustiti

Predsjedništvo SDP-a osuđuje nedavne ispade u osnovnoj školi u Srebrenici, koji su dodatno narušila ionako krhke odnose među tamošnjim stanovništvom i uvukla nemir u porodice povratnika u ovaj dio Bosne i Hercegovine.

Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH otvoreno je ključno državno pitanje euroatlantskih integracija, povodom izjave Bakira Izetbegovića da NATO puta nema bez saglasnosti svih, odnosno SNSD-a i Milorada Dodika.

Stoga, SDP postavlja pitanje koalicionom trokutu DF, SBB i SDA, a naročito predsjedavajućem Predsjedništva Željku Komšiću, kako odgovara na tvrdnje kapitena bošnjačke reprezentacije? Da li to znači da je DF svjesno obmanuo javnost tvrdnjom da je NATO već na Drini?

Predsjedništvo SDP BiH smatra da je poražavajuće da se ovako bitno državno pitanje pokazalo jeftinim populizmom, a NATO put miljama daleko.

Foto: SDP

Osuđeni su nedavni stavovi Dragana Čovića po pitanju izmjena Izbornog zakona, te ih SDP BiH smatra apsolutno neprihvatljivim. Očigledno je kako se stavovi Dragana Čovića po ovom pitanju nisu promijenili još od 2014. godine i dogovora sa SDA. U neuvjerljiva opravdanja HDZ-a i SDA, kako jedni druge žele istjerati na čistac, više niko ne vjeruje, jer je više nego jasno kako oni nikad neće naštetiti jedni drugima. Evidentno je kako dugogodišnji partneri HDZ i SDA čekaju povoljan trenutak kada će objaviti da su pronašli zajednički jezik po pitanju Izbornog zakona.

Mi, u SDP-u, ne sumnjamo kako će preko svojih poslušnih medija i jedni i drugi praviti predstavu da su pobijedili i prevarili onog drugog, kao što je to bio slučaj sa pričom o ANP i tvrdnji da se neće formirati Vijeće ministara bez federalne Vlade. U svemu će, nažalost, opet kratkih rukava ostati bh građani.

Posljednji istupi članova federalne Vlade, poput najave o otpuštanjima rudara, kao i povećanju cijena električne energije za domaćinstva, nas, u SDP-u, dodatno uvjeravaju da su Fadil Novalić i njegovi ministri već odavno trebali biti dio prošlosti. Očigledno je kako Vlada FBiH želi preko leđa građana spasiti posrnule rudnike, u koje već odavno nije uložila nikakva sredstva i koji ovise sami o sebi. Kada se tome doda da je u rudnicima sve manje rudara, a sve više uhljebljenih u administraciji, jasno je zašto se opet priča o povećanju cijene električne energije. Činjenica kako bez aminovanja HDZ-a još neće doći do formiranja vlasti na federalnom nivou, što znači da su građani osuđeni da još neko vrijeme trpe najnesposobniju Vladu u historiji Federacije BiH.

Jučerašnja smjena Vlade Kantona Sarajevo, koja je od mnogih relevantnih institucija i pojedinaca ocijenjena kao najbolja Vlada u poslijeratnoj BiH, sasvim sigurno je unijela nemir u veći dio stanovnika Kantona Sarajevo. Predsjedništvo SDP BiH potvrđuje da je SDP ponosan na rezultate rada Vlade KS, te na osno što su uradili SDP-ovi ministri Malika Garibija, Adnan Šteta i Damir Filipović. Zastupnici SDP-a će biti žestoka opozicija svim potezima klimave koalicije, koji budu protiv interesa građana. Navedeno je kako će SDP svojim partnerima iz četvorke predložiti da se oformi Vlada u sjeni, koja će pratiti realizaciju započetih 300 mjera smijenjene Vlade Kantona Sarajevo.

Predsjedništvo je osudilo nedavne nacionalističke ispade u osnovnoj školi u Srebrenici, koji su dodatno narušila ionako krhke odnose među tamošnjim stanovništvom i uvukla nemir u porodice povratnika u ovaj dio Bosne i Hercegovine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dragan Čović: Zalagaću se da RTV Herceg Bosne dobije pomoć iz budžeta

- Ja osobno ću se zalagati u mjeri u kojoj je to pristojno i moguće da RTV Herceg Bosne...

Možda vas zanima i ovo