Subota, 27 studenoga, 2021

Oštra reakcija: Korona – zakon je izdaja radnika i prevara penzionera!

Nemojte propustiti

Čitavih šest dana je trebalo SDA, HDZ i SBB da “provjetre salu” i utvrde pazar sa SNSD, DF i SD, kako bi zajedno usvajanjem “Korona zakona” još jednom prevarili građane u Federaciji BiH. Tim povodom želimo podsjetiti na nepobitne činjenice koje je glasanje o ovom zakonu još jednom potvrdilo:

– SNSD i SDA su pouzdani i vjerni partneri u Bosni i Hercegovini, te uvijek međusobno pružaju ruku jedni drugima kada su u nevolji. SNSD-ovo glasanje za „Korona zakon“ nadovezalo se na SDA-ovu podršku Miloradu Dodiku za uvođenje vanrednog stanja u entitetu RS. U međuvremenu su zagrljeni sa Draganom Čovićem, Izetbegović i Dodik donijeli odluku o rasparčavanju kredita MMF-a. Ne sumnjamo da se radi o još jednom smrtnom zagrljaju za građane BiH, poput onoga kada su na pleća naroda sručili Zakon o akcizama na osnovu kojeg su izgrađeni ‘nevidljivi’ kilometri SDA-ovog autoputa. Nema dileme da će, ako izuzmemo nekolicinu SDA-u i HDZ-u bliskih instant-biznismena i tajkuna, te mrvice za DF i SBB, korist za građane i od korona zakona i kredita MMF-a biti jednako nevidljiva.

– DF  je hrabro, usprkos drugačijem stavu SDA, predložio niz amandmana na prijedlog zakona uz obrazloženje da zakon motivira poslodavce da radnicima isplaćuju minimalne plaće, čime se ‘devastira krajnja potrošnja, a time i PDV koji je ključni generator punjenja budžeta’.

–  Kako smo već navikli nakon pozivanja na red od strane SDA, DF nepokolebljivo odustaje od svih amandmana i zatim bezuvjetno glasaju za vladin prijedlog. Glasanjem po nalogu SDA za zakon u kojem o pravima radnika, nezaposlenih, penzionera i drugih socijalnih kategorija nije posvećeno niti slovo, a kamoli direktna novčana podrška, dovoljno govori o njihovoj idejnoj posvećenosti. Na taj način DF i SD su pokazali da sa socijalnom pravdom imaju veze koliko i maline sa respiratorima. Štoviše, DF, SBB i SD su podržali zakon kojim se od penzionera otima novac za uvećanje penzija, a radništvo gura u apsolutno siromaštvo. Čestitamo SBB-u, DF-u i SD-u što su stali uz bok SDA, SNSD i HDZ i podržali zakon kojim se devastira radnička klasa, potrošačka moć građana i stabilnost budžeta.

–  SDP BiH je pokazao da je jedina stvarna socijaldemokratska opcija i alternativa vladajućim privatnim strankama. Sa svojim partnerima pokazali smo dosljednost i ustrajno smo tražili uvođenje u zakon podrške nezaposlenim, roditeljima, uvećanje penzija, umanjenje računa za struju, te uvođenje transparentnosti u proces dodjele subvencija, kao tek dijela od naših predloženih 25 popravki zakona. Za razliku od njh ostali smo do kraja vjerni našim principima i namjerama i nismo pristali biti saučesnici u još jednoj prevari građana.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Palmer najavio teške pregovore: Pred bh. liderima su teške odluke

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Metju Palmer (Matthew Palmer), koji u subotu (27. novembra)...

Možda vas zanima i ovo