Četvrtak, 25 travnja, 2024

Oštra reakcija na Dačićev dolazak 9. januara: RS nikada neće biti srpska država na tlu međunarodno priznate BiH!

Preporučeno

“Od Visokog predstavnika očekujemo da temeljem ovlasti i odgovornosti za sadašnjost i budućnost Republike Bosne i Hercegovine, uvažavajući objektivnu istinu, pravo i pravdu, spriječi planiranu destrukciju i kaos u ovom dijelu Europe i svijeta”, navode iz IGK-a.

Najava dolaska Ivice Dačića na obilježavanje neustavnog dana entiteta (RS) je direktno miješanje u unutrašnje stvari države Bosne i Hercegovine, ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, ističu iz Insitituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

Upravo se čita:  Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH: Najstarija Derviša (87), a najmlađi petogodišnji Ensar

“Posjeta će imati nesagledivo destabilizirajuću prekretnicu u međudržavnim odnosima u regionu i Evropi. Dačić bi morao poštovati odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se 9. januar kosi s ustavnim principima i ravnopravnošću drugih naroda koji žive u entitetu Republika Srpska.

Pompezno organizovanje 9. januara i prisustvo Vlade Srbije ništa dobro neće donijeti ni Srbiji ni entitetu ni srpskom narodu u cjelini. Najava o dolasku na proslavu 9. januara, simbolizira legitimaciju zločina genocida u Bosni i Hercegovini, ali i otvorenu podršku negiranju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od strane aktuelnih vlasti u entitetu Republika Srpska.

Upravo se čita:  Okupljaju se Dodikove pristalice: Ovo su trenutni prizori iz Banje Luke

Poručujemo jasno da entitet Republika Srpska nikada neće biti srpska država na tlu međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, bez obzira na insistiranje održavanja paradržavnih ceremonija poput ove devetog januara. Poručujemo Dačiću da njegov nečasni politički čin dolaska u Banja Luku 9. udaljuje Republiku Srbiju od Evrope, a njega diskvalificira kao ozbiljnog političkog lidera.

Upravo se čita:  Bliži se 1. maj: Janje od 15 kilograma košta 345 KM!

Pravo je na bosanskohercegovačkoj strani u ovome povijesnom trenutku i to moramo iskoristiti zarad budućnosti Bosne i Hercegovine, Evrope i Svijeta. Od Visokog predstavnika očekujemo da temeljem ovlasti i odgovornosti za sadašnjost i budućnost Republike Bosne i Hercegovine, uvažavajući objektivnu istinu, pravo i pravdu, spriječi planiranu destrukciju i kaos u ovom dijelu Europe i svijeta”, navode iz IGK-a.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Aktuelni saziv Vlade FBiH proslavlja prvi rođendan: Nikšić i Isak s osmijehom rezali tortu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas obilježava godinu dana rada aktuelnog saziva. Tim povodom je održana i sjednica Vlade,...

Još vijesti za vas