Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Oštra reakcija na SNSD-ovu čestitku Ratku Mladiću

Nemojte propustiti

Koliko je Bosni i Hercegovini nužna denacifikacija govori sramotna čestitka na zvaničnom Twitter nalogu SNSD-a, u kojoj je objavljeno da ratni zločinac Ratko Mladić čestita rođendan članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku – poručili su iz koalicije “Država”. Njihovo reagovanje prenosimo u nastavku:

Također je objavljeno da je Dodik uzvratio čestitke Mladiću jer su obojica rođena na isti dan. Ovo se dešava u vrijeme dok traje još jedan agresivni rat u Evropi, u Ukrajini, što govori da zločinci imaju podršku i da to predstavlja prijetnju po budućnost i naše države, saopštili su iz Koalicije Država!. Jučer Bosna i Hercegovina, danas Ukrajina, sutra je opet to moguće u Bosni i Hercegovini, jer sistem zasnovan na agresiji i gaženju međunarodnog prava ne može proći bez žrtava i narušavanja slobode za stotine hiljada ljudi, o čemu svjedočimo i danas.

Upravo se čita:  Bećirović- Dervišagić: Važno je unaprijediti poslovni ambijent u Gradačcu

Ratko Mladić je pravosnažno presuđen na međunarodnom sudu za najteže zločine, uključujući i genocid u Srebrenici. Ovo su planetarno poznate činjenice i Mladić predstavlja jednu od najnegativnijih pojava u novijoj historiji. O njemu se govori kao o nacističkim generalima, o njegovoj krvavoj prošlosti se zgraža čitav civilizirani svijet. Nažalost, najveća politička organizacija u entitetu Republika Srpska, SNSD-a, Mladića slavi kao nacionalnog heroja, što predstavlja poziv na nove ratne zločine i genocid. Ovi stavovi na društvenim mrežama naročito izazivaju posljedice po ljude u lokalnim zajednicama gdje žive povratnici.

Upravo se čita:  Alma Čolo nakon izlaska iz SDA: "Nemam dokaze ko je radio protiv mene, neki ljudi mi nisu bili naklonjeni"

Pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da se dosljedno sprovodi Krivični zakon Bosne i Hercegovine i odredbe kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. Koalicija Država! je ranije podnosila tužbe protiv Dodika i drugih odgovornih za negiranje genocida, te očekujemo podizanje optužnica. Ovakvo ponašanje političkog establišmenta u entitetu Republika Srpska govori o potrebi demokratizacije tog entiteta, mijenjanju obrazovnog sistema i prihvatanja civilizacijskih standarda.

Upravo se čita:  Sanja Vulić traži obezbjeđenje za zastupnike iz RS-a nakon što je prijavila Zvizdića da im prijeti

Mi kao politička koalicija zagovaramo pravnu državu, potpunu primjenu zakona, ali i insistiramo na principima koji neprihvatljivim drže veličanje presuđenih ratnih zločinaca – poručuju iz koalicije “Država”.

Pročitajte još

Izdvajamo

Da li je dodatno ograničenje brzine dobra ideja? Ministar Katica odgovorio na kritike o prijedlozima

- U KS konstatovana je velika ugroženost pješaka, posebno u centru Sarajeva - naglasio je Katica  Stravična nesreća u Sarajevu...

Možda vas zanima i ovo