Srijeda, 20 siječnja, 2021

Oštra reakcija Narodnog poslanika u Parlamentu RS Makedonije povodom obilježavanja neustavnog i antidržavnog dana u RS

Nemojte propustiti

Joe Biden i Kamala Harris položili zakletvu

Joseph Biden zakletvu je položio pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom. Uz Bidena su stajali supruga, djeca i unuče....

Christian Schmidt zvanično kandidat za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini: Velntin Inzko od početka bio obaviješten?

Njemačka odbacuje špekulacije koje su se pojavile u medijima o tome da je Šmitov dolazak dogovoren s Rusijom, da...

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine se konačno oglasilo o aferi Ikona

Iz ove pravosudne institucije informirali su javnost da je Tužilaštvo BiH​ jučer, 19. januara, zaprimilo zamolbu za sastanak glavne...

Profesor Kožljak: “Biden je rekao da posao u Bosni i Hercegovini nije završen, najvažnija stvar za BiH će se dogoditi uskoro…”

"Uprkos brojnim globalnim dilemama, kao i nagomilanim unutrašnjim pitanjima u SAD-u, Bosni i Hercegovini se pružila izuzetna prilika da...

Danas se u bh. entitetu obilježava neustavni praznik dan Republike Srpske. Obilježavanje ovog praznika u manjem bosanskohercegovačkom entitetu izazvalo je brojne reakcije. Prenosimo reagovanje Narodnog poslanika u Parlamentu RS Makedonije doc. dr. Zećira Ramčilovića:

– Ne može i ne smije se obilježavati jedan antidržavni i neustavni, jedan antibosanski dan – 09 januar kao Dan entiteta jednog dijela BiH, RS-a. Na taj dan su donesene odluke koje su uvod u agresiju na BiH, na genocid nad njenim većinskim narodom Bošnjacima i pokušaj uništenja države Bosne i Hercegovine.

Ljudima širom svijeta kojima je istina, pravda i pomirenje imperativ ovaj dan podsjeća na minuli užas, ali i opominje da su jake snage koje vladaju na podjelama, truju nove generacije bez obzira na dugoročne posljedice po budućnost svih građana Bosne i Hercegovine i regiona u cjelini.

Postoje zakonski osnovi da se pravno-formalno ukine ovaj dan kao praznik, ali prije svega ono sto je najbolje i neophodno je da sve progresivne snage srpskog naroda u BiH, prije svega u djelu RS-a, u Srbiji rade više na afirmaciji istine, praveći pritisak na političko vodstvo da prizna i osudi genocid kako bi okrenuli novi list kojim bi se gradilo povjerenje i saradnja koja je uslov za prosperitet cijelog regiona. Dovoljno dugo vladaju političke elite praveći podjele i mržnju među narodima – stoji u pisanoj reakciji Zećira Ramčilovića koja je stigla na našu adresu.

doc. dr. Zećir Ramčilović, Foto: Facebook

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Joe Biden i Kamala Harris položili zakletvu

Joseph Biden zakletvu je položio pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom. Uz Bidena su stajali supruga, djeca i unuče....

Možda vas zanima i ovo