Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Oštra reakcija predsjednika opštine Berana: Neće potpisati da ratni zločinac Ratko Mladić dobije ulicu, sada je na potezu Abazović

Autor:N1

Nemojte propustiti

Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je prijedlog da jedna ulica u Beranama u Crnoj Gori ponese ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića – bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, dok prijedlog da jedna od ulica dobije ime Pavla Đurišića nije dobio većinsku podršku članova Savjeta.

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić tvrdi da neće potpisati prijedlog da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama ukoliko mu takav prijedlog bude upućen nakon javne rasprave.

Šćekić je za portal “Pobjeda” izjavio da takav prijedlog nema njegovu podršku, ali ni zakonsko utemeljenje, prenosi N1.

“Predlog nema utemeljenja u zakonu. Iznenadio sam se što Savjet nije sagledao svu zakonsku regulativu da li neki predlog može da se proslijedi dalje na javnu raspravu. To je savjetodavno tijelo u lokalnoj samoupravi koje bira Skupština opštine. Savjet odlučuje o predlozima građana, udruženja i nevladinih organizacija”, precizirao je Šćekić.

On smatra da je predsjednik Savjeta Goran Kiković (DF) previdio zakonsku proceduru, jer pojašnjava, ulice ne mogu biti nazvane po osobama koje su i dalje žive ili od čije smrti nije prošlo 50 godina.

Iz Građanskog pokreta URA reagovali su povodom odluke Savjeta za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova Opštine Berane da jedna od ulica u tom gradu dobije ime po generalu Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, koji je osuđen za genocid u Srebrenici, poručio je izvršni direktor URA-e Zoran Mikić.

“Oštro osuđujemo tu odluku Savjeta i očekujemo da Skupština opštine Berane odbaci taj predlog. URA neće dozvoliti da nijedan ratni zločinac, zastupnik fašističke ideologije ili lice osuđeno za teška krivična djela, ima čast da dobije bilo koju ulicu u Crnoj Gori”, poručuje Mikić.

Najnovija inicijativa da grad Berane dobije ulicu jedne od ikona velikosrpskog nacionalizma Ratka Mladića, jasan je signal građanima Nikšića šta ih čeka ako u našem gradu na predstojećim lokalnim izborima pobijede partije koje vrše vlast u Vasojevićima, ocijenio je izvršni direktor Crnogorske kulturne mreže Aleksandar Damjanović.

Kako je istaknuo, URA će afirmisati ideju građanske, pomirene, antifašističke i sekularne Crne Gore.

Na mogućnost da ulica u Crnoj Gori nosi ime Ratka Mladića reagovao je i predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević.

“U građanskoj Crnoj Gori baš ‘osvježilo’ februara 2021. Dvadeset šest godina nakon genocida u Srebrenici, Crna Gora ‘konačno’ dobija ulicu Ratka Mladića”, naveo je Konjević.

Kako je istaknuo, Vlada i potpredsjednik Dritan Abazović treba da zaustave ovu odluku, jer po Ustavu, vode unutrašnju politiku.

“Relaksirano neće to URA dozvoliti. Bravo, URA”, ističe Konjević.

Iz Bošnjačke stranke su pozvali partije koje učestvuju u radu SO Berane, a koje u svojim programima ističu da se zalažu za evropske i građanske vrijednosti, a čiji su članovi glasali ZA, da se jasno ograde od ovakvih stavova i da saopšte da li je za njih Ratko Mladić heroj ili presuđeni ratni zločinac.

Kako navode, evropska i multietnička Crna Gora neće dozvoliti da njegovo ime nosi nijedna ulica u Crnoj Gori.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Planirate ljetovanje? Noćenje na crnogorskoj obali već od 8 eura

Pored široke lepeze hotelskog smještaja, turistima je na raspolaganju i privatni smještaj kategorizovan u skladu sa propisanim standardima. Ljeto je...

Možda vas zanima i ovo