Nedjelja, 1 listopada, 2023

Oštra reakcija: Teritorijalna reorganizacija Bosne i Hercegovine neće proći ma koliko buke i uvreda se plasiralo iz dana u dan

Preporučeno

DF ističe da će ustrajat samo na rješenjima koja promovišu jednaku vrijednost glasa i otklanjanje svih oblika diskriminacije naših građana.

Predsjedništvo Demokratske fronte održalo je danas sjednicu na kojoj su razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji, pripremama za izbore, te je tom prilikom imenovan i Izborni štab DF-a.

Oni su istakli kako podržavaju odluku CIK-a o raspisivanju izbora, i pozvali su državnog ministra finansija da prestane sa opstrukcijama donošenja budžeta za 2022. godinu i obezbijedi finansiranje izbora.

Upravo se čita:  Kako pišu regionalni mediji: Dodik će proglasiti zakon kakav je uveo Putin

– Predsjedništvo DF prijetnje Dragana Čovića o tzv. “teritorijalnoj reorganizaciji BiH”, ako idu pod organizacijom i izvedbom HNS-a, smatra direktnim antidaytonskim djelovanjem, istakli su iz DF-a.

Osvrnuli su se i na izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i njegovo konstantno uplitanje u unutrašnja pitanja BiH.

– Diskriminatorna, antievropska i rješenja bazirana na dodatnim etničkim podjelama Izbornog zakona BiH neće proći ma koliko buke i uvreda prema zvaničnicima iz Demokratske fronte se plasiralo iz dana u dan, naveli su.

Upravo se čita:  Elmedin Konaković odgovorio Miloradu Dodiku

DF ističe da će ustrajat samo na rješenjima koja promovišu jednaku vrijednost glasa i otklanjanje svih oblika diskriminacije naših građana.

– Predsjedništvo DF poziva Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da bez odlaganja obustavi odluku lokalne vlasti u Bratuncu u vezi tzv. sanacije Zemljoradničke zadruge u Kravicama. To mjesto je stratište masovnih zločina i mjesto pogubljenja žrtava srebreničkog genocida. To su potvrdile presude i Suda BiH i Haškog tribunala. Na ovaj način pokušaj uklanjanja tragova zločina genocida je necivilizacijski i nedopustiv.

Upravo se čita:  Dodik izvrijeđao Konakovića: "Nisam znao da je toliko glup, to ni Tito sebi nije dozvolio"

Državni zastupnik Vlatko Glavaš danas je imenovan za potpredsjednika Demokratske fronte.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo