Subota, 2 srpnja, 2022

Oštra reakcija: Teritorijalna reorganizacija Bosne i Hercegovine neće proći ma koliko buke i uvreda se plasiralo iz dana u dan

Nemojte propustiti

DF ističe da će ustrajat samo na rješenjima koja promovišu jednaku vrijednost glasa i otklanjanje svih oblika diskriminacije naših građana.

Predsjedništvo Demokratske fronte održalo je danas sjednicu na kojoj su razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji, pripremama za izbore, te je tom prilikom imenovan i Izborni štab DF-a.

Oni su istakli kako podržavaju odluku CIK-a o raspisivanju izbora, i pozvali su državnog ministra finansija da prestane sa opstrukcijama donošenja budžeta za 2022. godinu i obezbijedi finansiranje izbora.

– Predsjedništvo DF prijetnje Dragana Čovića o tzv. “teritorijalnoj reorganizaciji BiH”, ako idu pod organizacijom i izvedbom HNS-a, smatra direktnim antidaytonskim djelovanjem, istakli su iz DF-a.

Osvrnuli su se i na izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i njegovo konstantno uplitanje u unutrašnja pitanja BiH.

– Diskriminatorna, antievropska i rješenja bazirana na dodatnim etničkim podjelama Izbornog zakona BiH neće proći ma koliko buke i uvreda prema zvaničnicima iz Demokratske fronte se plasiralo iz dana u dan, naveli su.

DF ističe da će ustrajat samo na rješenjima koja promovišu jednaku vrijednost glasa i otklanjanje svih oblika diskriminacije naših građana.

– Predsjedništvo DF poziva Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da bez odlaganja obustavi odluku lokalne vlasti u Bratuncu u vezi tzv. sanacije Zemljoradničke zadruge u Kravicama. To mjesto je stratište masovnih zločina i mjesto pogubljenja žrtava srebreničkog genocida. To su potvrdile presude i Suda BiH i Haškog tribunala. Na ovaj način pokušaj uklanjanja tragova zločina genocida je necivilizacijski i nedopustiv.

Državni zastupnik Vlatko Glavaš danas je imenovan za potpredsjednika Demokratske fronte.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Korpa sve teža, a novčanici sve tanji: Ako gorivo poskupi deset feninga, u prodavnicama sve skoči za pola marke

Prije godinu je, kaže jedna Banjalučanka, u lokalnom marketu za stotinu maraka mogla da kupi “tri kese robe”, a...

Možda vas zanima i ovo