Nedjelja, 14 kolovoza, 2022

Oštre reakcije iz RS-a: Bisera Turković podrškom Sakibu Mahmuljinu udarila šamar suživotu

Nemojte propustiti

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministarka inostranih poslova BiH, podržala je komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina, nepravosnažno osuđenog na deset godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima, napisavši da je u pitanju “presuda svima koji su branili svoju zemlju od najezde zločinaca”.

Prenoseći kompletan raniji Facebook status Adina Mahmuljina, sina Sakiba Mahmuljina, Turkovićeva je na toj društvenoj mreži napisala da tako govori sin “čovjeka koji je branio svoju zemlju koja je bila napadnuta”.

“Ovo nije presuda Sakibu, ovo je presuda svima koji su branili svoju zemlju od najezde zločinaca! Ne sude one koji su odgovorni za zločine, koji veličaju zločince, koji uskraćuju prava na istinu, a samim tim i pomirenje, koji opstruiraju svaki progres ove zemlje, koji siju mržnju”, navela je na svojoj Facebook stranici Bisera Turković, gdje svakodnevno objavljuje svoje aktivnosti, a prenijeli su brojni bh. portali.

Oštre reakcije iz bh. entiteta RS

Iz bh. entiteta Republika Srpska su šefici bh. diplomatije poručili da je na ovaj način udarila snažan šamar suživotu.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, rekao je da izjava ratne ambasadorke, te poratne ministarke Bisere Turković, koja se, kako je dodao, “prema nekim izvorima dovodi u vezu sa dolaskom radikalnih islamista u BiH”, definitivno nije ništa novo.

“Ovo je odranije poznat stav i odnos bošnjačke politike prema događajima tokom devedesetih godina prošlog vijeka u BiH, a koji su, kao što znamo, u Dejtonskom mirovnom sporazumu okarakterisani kao tragičan sukob u regionu”, kaže Kojić za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, matrica je potpuno ista, u šta se javnost uvjerila i prethodnih dana, nakon istupanja stranačkog šefa Bisere Turković, lidera SDA Bakira Izetbegovića, a koji je Srbe nazvao lošim narodom.

“Ratnohuškačke poruke, kojih je u zadnje vrijeme dosta, ne mogu da doprinesu pomirenju. Ova njena izjava je poruka da je teško graditi suživot. To je veliki šamar suživotu. Poruka suživota dolazi iz Republike Srpske, a izjavama koje daju Bakir Izetbegović i Bisera Turković definitivno se šalju poruke da Bošnjaci ne žele suživot sa Srbima”, naveo je Kojić.

Milan Mandić, predsjednik Udruženja porodica nestalih lica sarajevsko-romanijske regije, rekao je za “Nezavisne” da se jako dobro zna da je Bisera Turković visoki funkcioner SDA.

“Bisera Turković je ionako kompromitovana ličnost u svim pogledima. Ona ne zastupa uopšte BiH. Ona zastupa samo FBiH, brani ratne zločince”, ističe Mandić, te dodaje da Srbi zaslužuju da se Turkovićeva pod hitno skloni sa funkcija koje obavlja.

Nenad Stevandić, predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu BiH, ocjenjuje da novi postupak Turkovićeve predstavlja “lajkovanje zločina mudžahedina, odnosno glorifikovanje svih onih groznih stvari koje je činio odred ‘El mudžahedin'”.

Prema njegovim riječima, ovakav postupak Turkovićeve pokazuje da je njen stav da zločin koji su počinili pripadnici njenog naroda nije zločin, već da zločin mogu počiniti samo pripadnici drugog naroda.

“Tu imate onu priču o ‘lošem narodu’ koja je potpuno istovjetna i kod Bisere Turković i kod Bakira Izetbegovića, a bila je veoma slična i kod pokojnog Alije. Sama konstitucija SDA, kao političke partije koja se smatra najvažnijom kod Bošnjaka, nema nikakve veze s percepcijom države, zajedništva i suživota, već isključivo potrebom da jedan narod vlada drugim narodom”, rekao je Stevandić za “Nezavisne”.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zašto njemački vojnici dolaze u BiH i zbog čega Milorad Dodik u RS-u kreira histeriju

Dolazak njemačkih vojnika, u bh. entitetu Republika Srpska koristi se za sijanje atmosfere straha i spinovanje kako sve to...

Možda vas zanima i ovo