Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Oštre reakcije iz RS na najavljeni bojkot izbora u Srebrenici: Sve se radi sa istim ciljem

Nemojte propustiti

Alija Tabaković, kandidat “Koalicije Moja adresa: Srebrenica” za gradonačelnika Srebrenice, potvrdio je za N1 da će bojkotovati izbore u ovom gradu 21. februara, i to je odluka koja je donesena ispred Koalicije. Tabaković je rekao da je razočaran u CIK, te da je ovo vid borbe kojim žele reći da ne žele da trpe nepravdu.

Predsjednica entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović izjavila je “da bošnjački političari nikada nisu istinski vodili računa ni o bošnjačkom, ni o srpskom narodu u Srebrenici, već su uvijek koristili Srebrenicu samo za privlačenje međunarodne pažnje i političko problematizovanje”.

“Podržavam Mladena Grujičića jer je svojim radom dokazao da ga interesuje razvoj Srebrenice i da vodi računa i o Srbima i o Bošnjacima, kao i o svim drugim građanima Srebrenice”, istakla je Cvijanovićeva.

Na pitanje Srne da prokomentariše najavu kandidata Koalicije “Moja adresa: Srebrenica” za načelnika Srebrenice Alije Tabakovića da će bojkotovati ponovljene lokalne izbore zakazane za nedjelju, 21. februara i da će pozvati birače da ne izađu na birališta, predsjednica RS je odgovorila da je to “čista manipulacija i samo jedna kockica u ukupnom planu problematizovanja te opštine, kao što je bilo i poništavanje izbora, te da se sve radi sa istim ciljem”.

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković rekao je da nije siguran da će Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” bojkotovati izbore u ovoj lokalnoj zajednici i smatra da je to neka nova podvala da se partije sa srpskim predznakom uspavaju.

“Bojim se da je riječ o podvali s ciljem da se partije sa srpskim predznakom uspavaju, a da oni, prateći izlaznost, pozovu građane i tako pokušaju napraviti neki rezultat. Pozivam ih da to ne rade. Mi ćemo svoje biračko pravo iskoristiti i apleujem na građane Srebrenice da 21. februara izađu na izbore i iskoriste pravo da glasaju. Mi na te njihove navodne bojkote nećemo reagovati, on za nas ne postoji”, istakao je Višković.

On je izjavio novinarima u Srebrenici da su u toj inicijativi vidjeli da imaju problem, nakon što im se nije ostvarila želja da se ponove izbori u inostranstvu.

“Njihov eventualni bojkot jedino može da utiče na ono zbog čega su izbori ponovljeni, a to je izbor samog načelnika. Pošto nisu ostvarili želju da se ponove izbori u inostranstvu, vidjeli su da sada imaju problem jer neće biti malverzacije te vrste. Mladen Grujičić je 15. novembra imao 1.200 glasova više, uprkos tim malverzacijama sa glasovima iz vreća. Tu oni imaju problem, jer kako da objasne da su tražili ponavljanje izbora, a sada će izgubiti sa 2.000 razlike. To je osnovni razlog za najavljeni bojkot, jer su svjesni poraza”, zaključio je Višković.

Podsjećanja radi, ponovni izbori za gradonačelnika i Skupštinu Grada Doboja, te načelnika i Skupštinu opštine Srebrenica će se održati 21. februara 2021. godine u periodu od 7 do 19 sati na osnovu istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima, kao i istih kandidatskih listi za gradonačelnika odnosno načelnika i kandidatskih listi za skupštinu grada odnosno za skupštinu općine.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vratila se iz Njemačke u BiH: Nisam mogla uštedjeti ništa, živjela sam u garsonijeri

"Imala sam solidnu platu i dobro radbno vrijeme, ali nisam vidjela tu nekog napretka", rekla je Franka za Youtube...

Možda vas zanima i ovo