Srijeda, 12 svibnja, 2021

Oštre reakcije na izjavu Srđana Mandića: Od koga je on to oslobodio Sarajevo?

Autor:S.B.

Nemojte propustiti

Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić izazvao je nekoliko oštrih reakcija nakon svoje objave na Twitteru. Naime, on je jučer nakon izbora nove gradonačelnice Sarajeva napisao da je “Sarajevo ponovo slobodan grad”.

“Sarajevo je ponovo slobodan grad. Čestitam našoj gradonačelnici, gospođi Karić. Čestitam mojoj i našoj Anji Margetić i mom drugu i saborcu Harisu Bašiću. Idemo dalje, zajedno”, napisao je Mandić.

Na ovu njegovu konstataciju da je “Sarajevo ponovo slobodan grad”, uslijedile su mnogobrojne reakcije u komentarima ispod njegovog statusa na Twitteru.

Reagovali su iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo odakle su Mandića pozvali da se izvini građanima Sarajeva.

“Pozivamo Srđana Mandića, načelnika općine Centar, da se izvini građanima Sarajeva zbog njegovih novih uvredljivih izjava, ovaj put da je ‘Sarajevo ponovo slobodan grad’, a povodom izbora gradonačelnice Sarajeva. Reakcije zgroženih građana Sarajeva najbolje oslikavaju u kojoj mjeri je Mandićeva izjava povrijedila njihove osjećaje. Pozivamo Mandića da se oslobodi stalne netrpeljivosti koju u svojim izjavama pokazuje prema većini građana Sarajeva, te da se okrene radu i projektima u svojoj lokalnoj zajednici. Nikakve velike riječi, kao ni uvrede kojima je nažalost sklon a koje pokazuje od kad je postao načelnik, neće prikriti niti zamaskirati njegov nerad. Svoju energiju i vrijeme bi, umjesto u bjesomučno i besmisleno pisanje i komentarisanje po Facebooku i društvenim mrežama, morao usmjeriti u rad i obećane projekte za lokalnu zajednicu za koju je izabran”, naveli su.

Savez brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH oglasilo se danas saopćenjem za javnost povodom javnog istupa načelnika sarajevske općine Centar Srđana Mandića, u kojem navodi da je njegova izjava “da je Sarajevo ponovno slobodan grad”, kojom je prokomentirao predstavljanje nove gradonačelnice Sarajeva, izazvala veliko razočarenje ogromnog broja boračke populacije.

“Mi, Savez brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH koga čine brigadna udruženja: Prva Viteška brigada, Druga brdska brigada, 115 motorizovana brigada, Brigada ‘Kralj Tvrtko”, 101. motorizovana brigada, Prva dobrinjska brigada i 126. brdska brigada, najoštrije osuđujemo izjavu gospodina Mandića i zahtijevamo njegovo javno izvinjenje”, navodi se u saopćenju.

Iz Saveza, istovremeno, podsjećaju na herojsku odbranu Sarajeva tokom opsade 1992-1995. godine.

“Borci Prvog korpusa su gotovo četiri godine herojski i nadljudskim naporima branili i odbranili grad Sarajevo i u njegovoj petsto godina staroj historiji prvi put nije pao u ruke agresorima i fašistima”, navodi se.

Stoga, iz Saveza brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH upućuju pitanje Mandiću:

“Od koga je on to oslobodio Sarajevo?”, te napominju da je za slobodu ovog grada život dalo više od pet i po hiljada boraca Prvog Korpusa svih nacionalnosti.

“Gospodin Mandić je i sam bio pripadnik Armije RBiH, stoga, i posebno čuđenje nas živih boraca na njegov jučerašnji javni istup”, navodi se u saopćenju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo