Ponedjeljak, 14 lipnja, 2021

Oštro pismo Predsjedništvu BiH: “Ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini proglasiti personom non grata”

Nemojte propustiti

“Retorika ambasadora je identična retorici Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, koji su se upravo na isti način ‘zalagali za dogovor konstitutivnih naroda’.”

Intervju Igor Kalabuhova, ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, za TV N1 Bosne i Hercegovine u emisiji “Dan uživo” od 14. maja ove godine je potvrda da Ruska Federacija ne samo da ne poštuje presude međunarodnih sudova Ujedinjenih nacija nego ih i direktno osporava i tako pomaže negatorima genocida u svijetu, a prioritetno u Bosni i Hercegovini i Srbiji, da uz rusku pomoć negiraju naslijeđe Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i presudu Međunarodnog suda pravde o dvostrukoj odgovornosti Srbije zbog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, navode iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

“Priznanje ambasadora u navedenom intervjuu da je 2015. godine izjavio nakon ruskog veta na britansku rezoluciju o Srebrenici: ‘Od početka je ovaj projekt bio izuzetno politiziran, jednostran, neuravnotežen i usmjeren na pogoršanje situacije u Bosni’, kao predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, nakon što je Ruska Federacija uložila veto na britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija, predstavlja prst u oko žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini i do sada najveće vrijeđanje žrtava, i to od ambasadora kojem je Bosna i Hercegovina pružila diplomatsko gostoprimstvo. U istoj ravni je tvrdnja ambasadora da je pitanje negiranja genocida stvar konstitutivnih naroda, da je stvar konstitutivnih naroda poštivanja međunarodnog prava i poštivanje međunarodnih presuda i pravnih stečevina sudova Ujedinjenih nacija”, navode iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Navode da je “time dao podršku onima koji zaustavljaju usvajanje i donošenje zakona o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini”.

“Retorika ambasadora je identična retorici Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, koji su se upravo na isti način ‘zalagali za dogovor konstitutivnih naroda’, a pritom dijelili državu Bosnu i Hercegovinu s Radovanom Karadžićem i Matom Bobanom. Imajući u vidu navedeno antibosansko djelovanje ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada traži od Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ministarstva za vanjske poslove da ambasadora Igora Kalabuhova proglasi persona non grata”, navode iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo