Subota, 10 lipnja, 2023

Oštro upozorenje PIC-a vlastima RS-a: Ako ne odustanete, imat ćemo potreban odgovor

Nemojte propustiti

Uloga Državnog VSTV-a je njegovanje profesionalizma, transparentnosti i efikasnosti u pravosuđu uz unapređenje nepristrasnog, nezavisnog i djelotvornog upravljanja pravdom u cijeloj zemlji – poručuju

Nedavni potezi entitetskih vlasti Republike Srpske (RS) da uvedu Zakon o uspostavljanju paralelnog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) jasan su pokušaj entiteta da jednostrano preuzme ustavne odgovornosti države, što bi predstavljalo kršenje ustav i pravni poredak BiH, saopćeno je nakon sjednice PIC-a.

Naime, danas je održana sjednica Vijeća za implementaciju mira (PIC) nakon što je NSRS usvojila neustavne zakone o VSTV RS i zakon o imovini RS.

– Usvajanje Zakona o VSTV-u RS bilo bi nespojivo sa procesom evropskih integracija BiH, predstavljalo bi neprihvatljivo miješanje u nezavisnost pravosuđa i značilo nazadovanje cijele zemlje evropskim standardima u vladavini prava. Provođenje Zakona o VSTV-u RS stvorilo bi neustavno tijelo, koje bi ugrozilo osnovna zakonska prava svih građana BiH, posebno onih koji žive u RS.

Upravo se čita:  Dodik "zapjenio" zbog Zvizdićeve izjave: O imovini mogu da razgovaraju samo RS i FBiH

Uspostavljanje jedinstvenog VSTV-a na državnom nivou 2004. godine bila je ključna reforma u modernizaciji pravosuđa BiH u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima. Uloga Državnog VSTV-a je njegovanje profesionalizma, transparentnosti i efikasnosti u pravosuđu uz unapređenje nepristrasnog, nezavisnog i djelotvornog upravljanja pravdom u cijeloj zemlji.

Profesionalno i nezavisno pravosuđe, oslobođeno političkog pritiska i uticaja, ključno je za razvoj pravednog i demokratskog društva. Sve vlasti u BiH trebale bi odlučno napredovati u reformama koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su ključne za ponovno stjecanje povjerenja građana i unapređenje procesa pristupanja EU.

Upravo se čita:  Šef Kabineta Denisa Bećirovića: Predsjednik nije tražio, niti će tražiti nabavku luksuznih automobila

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira pozivaju RS da odustane od ovih neustavnih poteza koji povećavaju prostor za korupciju i umjesto toga se fokusira na poboljšanje postojećih institucija na konstruktivan način. Konkretno, PIC ohrabruje poslanike izabrane iz RS u Parlament BiH – i sve druge izabrane predstavnike – da usvoje izmjene i dopune Zakona o VSTV-u BiH u skladu sa preporukama Evropske komisije. Izmjenama će se ojačati integritet i poboljšati transparentnost pravosuđa. Rad na unapređenju VSTV-a BiH najbolje bi služio potrebama svih građana u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Upravo se čita:  Zajednička sjednica u Banja Luci: Vlade RS i FBiH usaglasile sedam zaključaka

Visoki predstavnik i PIC neće dozvoliti da bilo koji akter podriva Dejtonski sporazum. PIC će poduzeti potrebne odgovore u koordinaciji sa Visokim predstavnikom, uzimajući u obzir njegove nadležnosti i instrumente kako bi osigurao puno poštovanje Dejtona i suvereniteta i integriteta BiH.

Pročitajte još

Izdvajamo

Sarajevski taksista ogorčen na policiju koja skače iz žbunja: “Već treću kaznu plaćam na 61 km/h”

Jedan od najpoznatijih sarajevskih taksista Šaćir Zenuni na svom TikTok profilu objavio je svoje nezadovoljstvo povodom sarajevskih policajaca koji...

Možda vas zanima i ovo