Subota, 18 rujna, 2021

Osumnjičen za ubistva: Američke vlasti oduzimaju državljanstvo Bosancu Esi R.

Nemojte propustiti

On je naveo u formularu za odobrenje izbjegličkog statusa da je izgubio kuću i da je bio premlaćivan u zarobljeničkom logoru.

Američke savezne vlasti saopćile su u četvrtak da je čovjek za koga se sumnja da je ubio troje ljudi tokom borbi u ratu u Bosni i Hercegovini dao lažne podatke kako bi ušao u SAD kao izbjeglica i da je tiho rukovodio špediterskom kompanijom u Ajovi.

Ministarstvo pravde danas je podnijelo dokumente za oduzimanje državljanstva osumnjičenom, koje bi otvorilo put imigracijskim vlastima da ga deportuju.

Američke vlasti navode da je 51-godišnji Eso R. ubio ranjenog ratnog zarobljenika i dvoje ostalih u 1990-im godinama ali da je skrivao svoju nasilnu prošlost kada se prijavio za izbjeglički status prije 20 godina. On je naveo u formularu za odobrenje izbjegličkog statusa da je izgubio kuću i da je bio premlaćivan u zarobljeničkom logoru.

Nije jasno kako su vlasti otkrile Esu R. On nije bio odmah dostupan radi komentara, a u sudskim spisima nije mu naveden advokat, prenosi Associated Press.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo