Subota, 31 srpnja, 2021

Otac mladića koji je ubijen u masakru u Gracu: Mog Adisa više nema, tri mjeseca ništa ne čitam niti gledam

Nemojte propustiti

Dolić je jedna o žrtava šokantnog događaja čije okolnosti još nisu do kraja razjašnjene. Ironija je da su i ubica i žrtva u tragediji u Austriji bili iz Bosne i Hercegovine.

Prošla su skoro tri mjeseca otkad ga nema, kaže u razgovoru za sarajevski Dnevni avaz Džemal Dolić, otac Adisa Dolića (28), bh. državljanina kojeg je 20.07. ove godine u pomahnitaloj vožnji terencem u austrijskom Gracu pregazio Alen Rizvanović.

Dolić je jedna o žrtava šokantnog događaja čije okolnosti još nisu do kraja razjašnjene. Ironija je da su i ubica i žrtva u tragediji u Austriji bili iz Bosne i Hercegovine. I to obojica iz Bosanske Krajine, faktički su bili komšije.

Alen Rizvanović, koji je tog dana iz neobjašnjivih razloga krenuo automobilom gaziti sve pred sobom, udario je u Adisa i njegovu tek vjenčanu suprugu. On je na mjestu ostao mrtav, dok je Adisa prošla s teškim povredama. Džemal, Adisov otac, pomirio se sa sudbinom. Za Rizvanovića ne pita.

– Teško je, ali život ne može stati, moramo živjeti dalje – kaže smireno, ali se u njegovom glasu osjeti tuga kakvu samo očevi mogu imati.

Tog dana Rizvanović je, navodno zbog porodične svađe, sjeo u svoj automobil i uputio se prema centru Graca. U svom krvavom pohodu ubio je troje ljudi, a oko 30 teže i lakše povrijedio.

– Tuga je. Sin je to, nema se puno šta reći. Ali, kažem, život mora ići dalje. Ne možete stalno biti na istom mjestu. Vrijeme će proći, tuga ostati, jer to ne može ni vrijeme ni ništa ublažiti – kaže Dolić za Avaz.

Kako navodi, njegova snaha Adisa još se oporavlja. Njoj je zbog udara bila slomljena kičma te je bila jedna od teže povrijeđenih, kojoj su se austrijski doktori dugo borili za život. Adis i Adisa tek su se bili vjenčali, nekoliko dana prije tragedije. Mladi bračni par planirao je budućnost i uživao u sreći. No, Rizvanovićev smrtonosni pohod sve je prekinuo.

– Dobro je, hvala Bogu. Bude kod nas u Austriji preko vikenda. Kreće se. Ide na neke terapije u banjska lječilišta. Ne znam do kada će tako biti, ne razumijem se najbolje u medicinu – priča nam Dolić.

Kako nam je kazao, do sada nije imao nikakvog kontakta ni s porodicom Rizvanovića, koji mu je ubio sina i teško ranio snahu.

– Nisam nikada poznavao te ljude. Niti su me zvali, niti sam ja njih tražio, a ne znam ni što bi, šta bi mi rekli i šta ja njima da kažem – priča Dolić.

BRUTALNO NASILJE. O fazi istrage u kojoj se trenutno nalazi cijeli ovaj slučaj Dolić ističe da ne zna ništa, niti ga, kako kaže, zanima. O odšteti niko ne govori, a i u austrijskim medijima manje je interesiranje, jer se pokazalo da nije riječ o terorističkom činu, već samo o aktu brutalnog nasilja.

– Niti čitam novine, niti gledam TV. Ne zanima me uopće više. Bilo je nakon te tragedije svega u medijima, raznih laži i gluposti i onda sam prestao sve gledati i čitati. Ne mogu više podnijeti – kaže Dolić.

IZJASNIO SE KAO NEURAČUNLJIV. Prema posljednjim informacijama, koje su objelodanili austrijski mediji, Rizvanović se pokušavao predstaviti kao neuračunljiv.

No, detaljnije informacije o istrazi i eventualnom početku suđenja još nema. Njegova supruga u austrijskim je medijima obznanila da je Rizvanović, koji je BiH napustio još kao dijete, bio nasilan te da su živjeli u strahu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo