Petak, 1 ožujka, 2024

Otac Suad: Unakazili su mi dijete…

Preporučeno

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jučer je nastavljeno ponovljeno suđenje Eni Lipi, Salihu Arnautoviću te Emiru i Muniri Lipi. Prvostepenom presudom majka Ena Lipa i očuh Salih Arnautović osuđeni su za monstruozno ubistvo četverogodišnjeg Smaje Ćesira na dugotrajni zatvor u trajanju od po 40 godina, dok su istom presudom dječakovi djed i nana Emir i Munira Lipa, zbog nasilja u porodica i nanošenja lakših tjelesnih povreda, osuđeni na po dvije i po godine zatvora. Prvostepena presuda je poništena u odnosu na krivično djelo zlostavljanje.

Ranije izjave

Kenan Lipa, Enin brat te sin Emira i Munire Lipe, kazao je da u potpunosti ostaje pri ranijem iskazu koji je dao u Sudu. On je, odgovarajući na pitanja branilaca optuženih, kazao da nikada nije vidio da Ena i Salih tuku Smaju, ali da je čuo iz sobe plač i vrištanje. Naglasio je da su njegovi roditelji voljeli Smaju i da ga nisu maltretirali.

Upravo se čita:  Teška nesreća u Njemačkoj: Porscheom se zabio u državljane BiH

– Znali su ga tući šipkom slabijim intenzitetom, ali to nije bilo ništa opasno – rekao je Kenan, dodavši da je on hranio djecu.

Suad Ćesir, Smajin otac, također je rekao da ostaje pri ranijoj izjavi koju je dao u Sudu.

Majka Ena Lipa, očuh Salih Arnautović, nana i dedo Munira i Emir Lipa

– Zamolio bih samo Muniru Lipu da ne traži preko Socijalnog u Hadžićima da vidi moje dijete, jer su ga unakazili i upropastili – poručio je Suad.

S optuženičke klupe kroz suze se obratila Munira, koja je kazala: “Ja ću dijete vidjeti kad-tad.”

Suad Huseinović, prvi komšija porodice Lipa, ponovio je da je kritičnog dana Emir Lipa zvao njegovu suprugu te je pitao gdje je Suad, da vozi Smaju.

Upravo se čita:  Pravosnažna presuda za jezivi zločin u BiH: Polio je benzinom, pa zapalio pred kćerkom, osuđen je na 25 godina robije

– Emir je donio dijete u čaršafu. Upalio sam sva četiri i brzo vozio do Doma zdravlja… Kako je Emir sjedio nazad sa Smajom, čuo sam kako mu govori: “Smajo, Smajčo, bit će dobro… Ne da tebe tvoj dedo, bit će dobro” – ispričao je Huseinović.

On je tokom svjedočenja rekao da je iz kuće prečesto čuo plač.

Čuo se plač

– Emir je od mene posuđivao novac i uvijek vraćao. Da vam kažem, Emir nije imao pravo glasa, Munira je bila glavna. Nikoga nisam vidio da tuče djecu, ali sam čuo plač. Znao sam vidjeti da Smajo plače, a Munira bi kazala: “P…a mu materina”, uzela bi prut i ušla u kuću. Malu (kćerka Suada Ćesira) Munira bi zaključala samu u kuću. Smaju nisam vidio povrijeđenog. Ostalo mi je u sjećanju jednom kako Ena jede čips ispred kuće. Mala je tražila čips, a Ena joj je kazala: “Marš u kuću” – rekao je Huseinović, koji je, također, rekao da ostaje pri ranijem iskazu.

Upravo se čita:  Otkriveni nepoznati detalji svirepog ubistva Saše Kulišića u Doboju: Osumnjičena kćerka (14) ponašanjem i izjavama šokirala sve

Dodao je i to da je znao vidjeti Saliha i Enu kako Smaju vode u igraonicu u obližnji tržni centar. Naredno ročište zakazano je za 23. novembar, kada je planirano saslušavanje svjedoka Tužilaštva Mule Huseinović te Amine Pozder.

Zijo Ćesir: Ena je tukla oboje mališana

Zijo Ćesir, amidža Smaje Ćesira, također je rekao da ostaje pri ranije datoj izjavi u Sudu. Dodao je da je Ena Lipa tukla oboje djece, dok je za Emira i Muniru Lipu kazao da nije vidio da su radili nešto neuobičajeno.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas