Subota, 1 listopada, 2022

Otišli da beru maline, a vratili se bez prebijene pare, nisu imali ni za prijevoz

Autor:Nova.rs

Nemojte propustiti

Radnici iz okoline Leskovca koji su organizovano otišli kod Predsjednika Asocijacije malinara i kupinara Srbije, Dobrivoja Radovića tvrde da nisu isplaćeni, pa su pripremili opomenu pred tužbu protiv njega.

Brojni radnici koji su tokom sezone brali maline u ivanjičkom i lučanskom kraju tvrde da su prevareni, te da ih poslodavci nisu isplatili.

Oni su se zaputili u Ivanjicu i Lučane da zarade koru hljeba za svoje porodice, a, kako kažu, trpjeli su teror od vlasnika malinjaka pa su se pojedinci vraćali pješice kući, jer nisu imali ni novac za prevoz.

Redakciji Nove.rs javili su se berači iz Čačka i sa juga Srbije.

Naime, radnici iz okoline Leskovca koji su organizovano otišli kod Predsjednika Asocijacije malinara i kupinara Srbije, Dobrivoja Radovića tvrde da nisu isplaćeni, pa su pripremili opomenu pred tužbu protiv njega.

Prema riječima Tahira Bajramovića, koji je predvodio grupu berača „crvenog zlata“, sa Radovićem je potpisao ugovor.

Radnicima je trebalo da plati po 5.000, a meni kao brigadiru 8.000 dinara, jer sam ja garantovao za sve. Međutim, ostao mi je dužan 104.000 dinara, Danijelu Veseloviću 40.000 i svim ostalim radnicima po jednu dnevnicu. Mi smo ispoštovali sve, odradili posao, a on nas je prevario. Čak je i Kadrić Časlav potpisao ugovor kao svjedok, ali i Radovićeva kćerka. Mi bismo ih napustili, ali smo imali ugovorne obaveze – objašnjava Tahir.

Tvrdi da nijedan radnik nije otišao i uvijek je imao 26 radnika u malinjaku.

On je svaki dan pričao sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem i ima veze sa njim, ističe Tahir.

Obećao je i jednom radniku da će mu pomoći da sredi jednu sobu, čovjek živi u bijedi, ali od svega toga nije bilo ništa”, zaključio je Bajramović za Nova.rs.

Sa druge strane, Radović, koji uzgaja maline na površini od tri hektara i osamdeset ari kaže da to nije tačno.

– Svi radnici koji su bili kod mene su plaćeni. Oni su potpisali da su primili dnevnice i poslaću vam papir, jer je sve to dokumentovano – naveo je on.

Radović je napomenuo da su oni bili ispoštovani do maksimuma, precizirajući da im je nadnice plaćao 5.000 dinara. Imali su, napominje, smještaj i tri obroka.

U jednom momentu je otišlo pet radnika, a brigadir je tražio da njemu dam novac te da sam isplati berače. Međutim, umjesto 5.000 dinara davao im je 4.500. Stavljao je pare u džep, a navodno mu je neko ukrao. Htio sam da zovem policiju, ali nije pristao. Njemu sam dao umesto 8.000 dogovorenih manju sumu, jer nije ispoštovao dogovor – zaključio je Radović napominjući da mu je zbog njega propalo 2,5 tona maline.

Takođe, javili su se i berači iz Čačka koji su željeli da ostanu anonimni.

Plašim se da kažem ime i prezime i više nikada neću ići da berem maline. Jedan od ‘važnih ljudi’ u gradu pored Morave je odveo nekoliko nas u malinjak. Jedna koleginica je pala i povrijedila nogu. Vlasnik malinjaka ju je izvrijeđao, jer je trpjela bolove, psovao je, svašta joj je izgovorio. To se desilo u Donjem Dupcu. Kada ona nije mogla da nastavi posao zbog bola, otišla je pješke kući. Taj gospodin je rekao ocu, ako hoće – neka ide – navela je ova sagovornica napomenuvši da ne zna ni da li je povrijeđenoj ženi plaćen rad.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo