Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Otkrila ih tri prikrivena istražitelja: Ko su osobe koje hapsi SIPA zbog lažnih diploma

Autor:Inforadar

Nemojte propustiti

Prema svim detaljima iz istrage, ovo je dosad nesumnjivo jedna od najvećih afera u visokom obrazovanju od rata naovamo (ako ne i najveća)

Nakon gotovo trogodišnje istrage Tužilaštva BiH u koju je bilo uključeno više policijskih agencija, danas je na više privatnih univerziteta u nekoliko bh. gradova privedeno desetak osoba u velikoj akciji SIPA-e čija su meta (najprije) bili dekani i rektori osumnjičeni za pripadnost zločinačkoj organizaciji, saznaje Inforadar.

Prema ekskluzivnom materijalu u čijem je posjedu Inforadar, a koji zbog interesa istrage ranije nismo željeli da objavimo, riječ je o dosad najsveobuhvatnijoj i najvećoj istrazi koja je proširena i na pojedine privatne univerzitete država u susjedstvu.

Naime, bez ikakve sumnje je utvrđeno da na području BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore djeluje organizovana kriminalna grupa koja omogućava nezakonito sticanje fakultetskih i srednjoškolskih diploma, od čega su dosad protupravno stekli pravo malo bogatstvo. Istragom je također pronađeno na desetine lažnih diploma.

Tužilaštvo BiH je bilo sigurno da ima gotov predmet u rukama onoga trenutka kada su tri prikrivena istražitelja SIPA s lažnim identitetima upisala fakultete, odnosno nakon što su ih ekspresno završili tako što su platili diplome!

Istraga se također vodi protiv Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL), Univerziteta za poslovne studije (UPS) Banjaluka, Evropskog univerziteta u Brčkom, Univerziteta u Travniku, Internacionalnog univerziteta Travnik te Visoke škole za primijenjene i pravne nauke Prometej iz Banjaluke.

Prema svim detaljima iz istrage, ovo je dosad nesumnjivo jedna od najvećih afera u visokom obrazovanju od rata naovamo (ako ne i najveća) a nakon desetina tekstova koje su i Inforadar i ostali istraživački mediji objavljivali proteklih godina, ovaj predmet bi trebao da posluži kao krunski dokaz u borbi protiv korupcije u visokom obrazovanju, a naročito na privatnim univerzitetima i visokoškolskim ustanovama.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo