Petak, 17 rujna, 2021

Otkrivanje autizma kod beba testiranjem čula mirisa

Nemojte propustiti

Doktor Noam Sobel iz Izraela objavio je istraživanje koje sugeriše da bi se uskoro autizam mogao dijagnostikovati već kod beba i to samo uz pomoć jednostavnog testa čula mirisa.

Ljudi obično mirišu punom snagom kada im je miris ugodan, ali kod neugodnih mirisa kontrolišu prolazak vazduha kroz nos ili se jednostavno udalje od izvora neugodnog mirisa.

Međutim, istraživači su nedavno otkrili da autistične osobe ne mare za tu razliku, odnosno nastavljaju da njuše miris bez obzira koliko je ugodan ili neugodan.

Takav neverbalni test čula mirisa mogao bi da se provodi već i na vrlo maloj djeci, što bi doprinijelo ranijoj dijagnozi poremećaja. “Test mirisa nam je pružio vrlo jednostrane rezultate i potvrdio razliku između djece koja imaju tipični razvoj i one koja su na spektru autizma”, objašnjava dr. Sobel.

Da bi došli do tih zaključaka, stručnjaci su proveli istraživanje na 18 djece sa autizmom i 18 djece bez tog poremećaja i izlagali su ih prijatnim i neprijatnim mirisima, pri čemu je prosječna starost djece bila sedam godina.

Dok su se zdrava djeca prilagođavala neugodnim mirisima u samo 305 milisekundi, djeca s autizmom nisu pokazala taj refleks, pa su istraživači samo na osnovu testa mirisa mogli da prepoznaju djecu s autizmom u 81 posto slučajeva.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik Bosnu i Hercegovinu ne smatra svojom državom, a plaću prima od novca bh. građana

Milorad Dodik, ne propušta priliku da se odriče BiH. Iste one zemlje u kojoj živi, gdje mu je imovina...

Možda vas zanima i ovo