Petak, 14 svibnja, 2021

Otkrivanje spomen-ploče Adnanu Ćatiću: Prisjećanje na velikog čovjeka, pustolova, sportistu

Nemojte propustiti

Spomen-ploča rahmetli Adnanu Ćatiću, tragično stradalom prošle godine prilikom spuštanja čamcem niz nabujalu Miljacku, bit će otkrivena u nedjelju, 26. maja, 2013. godine u 10:00 sati. Ploča će biti postavljena u stijeni uz šetnicu Aleja ambasadora, 20-ak metara od mosta na Darivi, na mjestu koje je odabrala porodica rahmetli Ćatića.

Adnan Ćatić
Adnan Ćatić 1984-2012

Inicijativu za postavljanje spomen-ploče pokrenulo je Općinsko vijeće Stari Grad na sjednici održanoj u maju prošle godine, te je odlučeno da ploča bude otkrivena na godišnjicu smrti.

U okviru obilježavanja tragičnog gubitka mladog sportiste organizovano je i “Memorijalno takmičenje Adnan Ćatić – Chata” u sportskom penjanju koje će se, u organizaciji Udruženja “Avantur”, održati u subotu, 25. maja, 2013. godine na stijeni Babin zub.

Ceremonija otkrivanja spomen-ploče najavljena je u nedjelju, 26. maja, 2013. godine u 10:00 sati. Okupljanje je planirano u 09:45 na Darivi, kod ugostiteljskog objekta.

Prvi predstavnik BiH na svjetskom prvenstvu u brzinskom penjanju
Prvi predstavnik BiH na svjetskom prvenstvu u brzinskom penjanju

Adnan Ćatić je bio zaljubljenik u sportsko penjanje i prvi Bosanac koji je ikada učestvovao na svjetskom prvenstvu u brzinskom penjanju, kada je od 460 učesnika zauzeo 29. mjesto. Dao je veliki doprinos razvoju ovog sporta u Bosni i Hercegovini.

Adnan se sportskim penjanjem počeo baviti 1999. godine, a 2006. godine se šest puta našao na pobjedničkom postolju i to na takmičenjima u Hrvatskoj, Rumuniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Adnan Ćatić je bio član Gorske službe spašavanja, radio je kao instruktor u sarajevskoj školi alpinizma, bio predsjednik kluba ekstremnih sportova Red Point, instruktor sportskog penjanja, te organizator takmičenja u penjanju i pustolovnim utrkama.

Podsjećamo, Ćatić je tragično stradao 26. maja, 2012. godine u nesreći na rijeci Miljacki.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Haški sud: Odbijen prigovor na odluku da zločinac Karadžić služi kaznu u Velikoj Britaniji

Advokat Robinson je podsjetio da su trojica muslimanskih ekstremista 2010. u britanskom zatvoru Wakefield noževima izboli generala Vojske RS...

Možda vas zanima i ovo