Subota, 23 listopada, 2021

Otkriven datum kada će Sjeverna Koreja napasti? Amerika: “Neće nas iznenaditi!”

Nemojte propustiti

Sjeverna Koreja planira da 15. aprila izvede prvi napad na neki od svojih ciljeva u Južnoj Koreji, prenijela je južnokorejska agencija Yonhap. Prema njenim navodima, to bi se moglo dogoditi baš na taj dan jer se tada u Sjevernoj Koreji obilježava godišnjica rođenja Kim Il Suna, osnivača države i komunističkog režima i nekadašnjeg lidera te zemlje, koji je umro 1994.

raketa-sjev-koU isto vrijeme Pjongjang je predložio Rusiji i Britaniji da evakuišu svoje ambasade u tom gradu, jer zbog eskalacije sukoba na Korejskom poluostrvu nakon 10. aprila neće moći da garantuje sigurnost njihovim državljanima. Za sada, ipak, još ni jedno strano diplomatsko predstavništvo nije napustilo Sj. Koreju. Američki izvori tvrde da ih napad Sjeverne Koreje “ne bi iznenadio”

Agencija Yonhap istakla je, pozivajući se na zvanične izvore, da je Sjeverna Koreja razmestila još jednu raketu srednjeg dometa „musudan“ na istočnu obalu, nakon što je prije dva dana postavila dvije, i da najvjerovatnije planira da prvi napad izvede za devet dana. Tog dana ona će proslavljati rođendan svog najvećeg lidera i takozvani Dan Sunca, što bi mogla iskoristiti za otpočinjanje sukoba koji različitim prijetnjama i ratobornom retorikom najavljuje već nekoliko nedjelja. Ranije je istaknuto da, i pored prijetnji Americi, Pjongjang ne namjerava da te rakete ispali ka njoj, već da su one usmjerene ka teritoriji Južne Koreje.

Raketa „musudan“, koja je predstavljena tokom vojne parade 2010. godine, u teoriji ima domet od 3.500 kilometara, odnosno mogla bi pogoditi ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu. Ukoliko bi nosila lakše punjenje, mogla bi imati domet i od 4.000 kilometara, odnosno mogla bi da dosegne do ostrva Guam na Pacifiku, gdje se nalaze američke vojne baze i gdje su SAD prije tri dana razmjestile svoj protivraketni sistem u slučaju da dođe do napada i nuklearnim oružjem. Takođe, neimenovani južnokorejski zvaničnik rekao je za Yonhap da je Pjongjang spreman da ispali rakete i bez upozorenja.

(Kurir)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo