Nedjelja, 19 rujna, 2021

Otkrivena jedna od najčuvanijih tajni Katoličke crkve: Kako dobiju bijeli, a kako crni dim?

Nemojte propustiti

Jučerašnji prvi dan glasanja na konklavi nije donio izbor novog poglavara Katoličke crkve, a izbor pape nastavlja se u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu. Čeka se da izađe bijeli dim od glasačkih listića. Naime, dim iz dimnjaka na krovu Sikstinske kapele ako je bijeli označava da je Katolička crkva dobila novog papu ili ako je crn da glasanje nije donijelo rezultat. No, boja dima nije samo proizvod spaljenih listića.

Papa“Koristimo i patrone za potpalu”, objasnio je u utorak Paolo Sagretti koji je zadužen za postavljanje sustava uništenja listića u Sikstinskoj kapeli.

Lijevo od ulaza postavljene su dvije peći, jedna za glasačke listiće, a druga za kemikalije za bojanje dima, crnog za neuspješan ishod glasanja i bijelog za izbor pape. Dvije peći su povezane istim vodom do krova kapele. Taj arhaični način informiranja svijeta je i dalje prva objava vanjskom svijetu, iako su to i zvona bazilike Svetog Petra, ali uz neznatno kašnjenje u odnosu na dim.

Početno se bijeli dim postizao dodavanjem vlažne slame uz listiće, dok se crni dim postizao dodavanjem neke vrste katrana. Nakon nekoliko epizoda pojave sivog dima, tamnijeg ili svjetlijeg, koje su vjernike dovele u zabludu, Vatikan je 2005. postavio novi vjerodostojniji sustav.

Prigodom izbora Josepha Ratzingera 19. 4. 2005. mehanizam nije bio usavršen jer se najprije pojavio svijetlo sivi dim.

Kako bi postigao crni dim, Vatikan koristi mješavinu kalijeva perklorata, antracena i sumpora, dok bijelu boju dima dobiva mješavinom kalijeva perklorata, laktoze i kolofonija, prema informacijama s internet stranice Svete Stolice.

Elektronska kontrolna ploča omogućuje odabir sastojaka za drugu peć istovremeno dok se u prvoj pale listići.
(Hina)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Kako je jedna porodica napravila čudo usred Bosne: Njihov luksuzni dizajnerski namještaj postao je svjetski hit

Posebnost Artisan proizvoda, naglašavaju naši sugovornici, u ručnom je radu. Nakon što komad drveta izađe iz strojne obrade, sve...

Možda vas zanima i ovo