Petak, 3 veljače, 2023

Otkrivena prva štamparija za falsfikovanje eura u Hrvatskoj

Nemojte propustiti

U višemjesečnoj akciji hvatanja krivotvoritelja novčanica, naziva “Konvictus” hrvatska policija je uhapsila pripadnike tog zločinačkog udruženja “od dna do vrha piramide”, a na području Bjelovara otkrila je prvu ilegalnu štampariju eura u Hrvatskoj, objavila je danas policija.

stamparija1Višemjesečena akcija u koju je bio uključen i Europol rezultirala je jučerašnjim hapšenjem 19 osoba na području pet hrvatskih sjeverozapadnih policijskih uprava, a dvanaestero ih je kazneno prijavljeno. Među uhapšenima je i muškarac koji je jučer u Dubravi, u pokušaju bijega, bacio neaktiviranu ručnu bombu na policajce.

Policija je zaplijenila 180.000 krivotvorenih eura u apoenima od 50 eura ili 3.600 novčanica koje je izložila novinarima u Ravnateljstvu policije.
“U akciji je otkrivena kriminalna skupina koja se bavila proizvodnjom i distribucijom novca”, rekao je voditelj riječke službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Božo Barbarić, dodavši da je obuhvaćena kompletna kriminalna organizacija od potrošača do organizatora i proizvođača lažnog novca.

Krivotvorine su osim u Hrvatskoj distribuirali u Italiji, Austriji i Sloveniji. Policijski krminalisti objasnili su da svaka krivotvorena novčanica ima specifične oznake pa su policije susjednih zemalja po istom principu utvrdile da je novac proizveden u Hrvatskoj. Iako je riječ o “dobroj krivotvorini” u policiji kažu da bi novčanice nakon pažljivijeg pregleda bile sumnjive, zbog čega sigurno nisu plasirane u ozbiljne novčarske ustanove, ali je dio ipak završio u mjenjačnicama.

U policiji pretpostavljaju da je u opticaju još manji dio novca kojega su članovi skupine trošili i na šoping te tehničku robu. Akcijom koja je trajala 10-ak mjeseci policija je otkrila i 189 ilegalnih novčanica od 50 funti, ali još utvrđuje jesu li štampani u istoj štampariji.

U sjedištu USKOK-a u Zagrebu danas je ispitano 11 osumnjičenika, a oni za koje tužiteljstvo zatraži istražni zatvor sutra će, oko podneva, biti izvedeni pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda. Neki od nih od ranije su poznati policiji zbog krivotvorenja.

(24sata.hr)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vlada FBiH saglasna o produženju zabrane izvoza drvnih sortimenata do juna

Privremena zabrana odnosi se na izvoz šumskih drvnih sortimenata svrstanih u jedanaest tarifnih oznaka, a koje uključuju neobrađeno drvo. Vlada...

Možda vas zanima i ovo