Subota, 10 travnja, 2021

Otkriveni novi, neobični simptomi korone: Mogu se pojaviti na vašem tijelu!

Nemojte propustiti

Nedavno istraživanje pokazalo je da su promjene na koži bile prvi simptom kod 17 % bolesnika s covidom-19 koji su imali niz simptoma, a kod 21 % pacijenata osip je bio jedini simptom. Uočene su četiri vrste promjena na koži koje su povezane s koronavirusom.

Najčešći simptomi infekcijom virusa korona su vrućica, suhi kašalj i gubitak osjećaja okusa i mirisa, a brojni pacijenti prijavili su i glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, začepljen nos i umor.

Osip i promjene jedan je od simptoma covida-19 koji se rjeđe javlja kod pacijenata, no sve je više podataka koji otkrivaju kako covid-19 utječe i na kožu oboljelih.

Nedavno istraživanje pokazalo je da su promjene na koži bile prvi simptom kod 17 % bolesnika s covidom-19 koji su imali niz simptoma, a kod 21 % pacijenata osip je bio jedini simptom. Uočene su četiri vrste promjena na koži koje su povezane s koronavirusom.

Lezije na nožnim prstima

Kod nekih pacijenata na nožnim prstima se javljaju mjehuričaste lezije crvene boje. Kroz jedan do dva tjedna nakon pojave, boja se dodatno promijeni, a nakon nekog vremena lezije nestanu same od sebe.

Ovaj simptom se u najvećoj mjeri javljao kod adolescenata i mladih osobe koje nisu imale nikakve druge simptome ili su imale samo blage simptome covida-19. Prema studiji koja je analizirala pojavu ovih lezija, čini se da se ovaj simptom ne javlja na početku infekcije nego oko 30 dana kasnije.

Makulopapularni osip

Riječ je o osipu crvene boje koji se može manifestirati poput sitnih izbočina na koži, poput ospica. Studija na 375 pacijenata u Španjolskoj otkrila je da je 47 % pacijenata s kožnim promjenama povezanim s covidom imalo ovu vrstu osipa. Ovi pacijenti uglavnom su imali teže simptome bolesti.

Makulopapularni osip je kod pacijenata oboljelih covida-19 trajao između sedam i 18 dana, a javlja se oko 20-36 nakon infekcije.

Urtikarija

Ovaj simptom može se prepoznati po izdignutim pločastim promjenama na površini kože ili osipu u obliku crvenih mrlja. Ovaj simptom češće se javlja kod pacijenata srednje životne dobi, a pacijenti s ovim simptomom imali su uglavnom teže simptome bolesti, prenosi Science alert.

Vezikularne lezije

Na tijelu se manifestiraju u obliku prozirnih vrećica ispunjenih tekućinom, slične onima koje se viđaju kod vodenih kozica. Ova kožna promjena u pacijenata zaraženih koronavirusom najrjeđe se javljala, a u spomenutoj španjolskoj studiji ove lezije su uočene kod 9 % bolesnika.

Prema dosadašnjim podacima, čini se da se ovaj simptom javlja uglavnom kod bolesnika s blažim simptomima, a javlja se oko 14 dana nakon infekcije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Poslušajte kako šef omalovažava radnice: Sjedite vi svi večeras kući i zapitajte se zašto radite za 500 maraka

- Nemojte molim vas mene, da se ja nerviram, p****** negdje drugo, molim vas. Sjedite vi svi večeras kući...

Možda vas zanima i ovo