Utorak, 6 prosinca, 2022

Otkriveno antitijelo koje ubija svaki oblik tumora!

Nemojte propustiti

Istraživači na Univerzitetu “Stenford” u američkoj državi Kaliforniji otkrili su lijek koji je “ubio” ili smanjio svaki oblik tumora protiv kojeg je upotrijebljen.

Ilustracija
Ilustracija

Ovaj lijek blokira protein zvani CD47, koji ćelije raka proizvode u velikim količinama da “nasamare” imuni sistem organizma, pa on onda ne uništava ćelije raka.

Naučnici su stvorili antitijelo koje blokira CD47, prisiljavajući time imuni sistem da napadne ćelije raka.

“Pokazali smo da čak i kada se tumor učvrsti antitijelo može ili da izliječi tumor ili uspori njegov rast i spriječi metastaze”, kaže biolog Irving Vajsman sa Medicinskog fakulteta Univerziteta “Stenford”.

Lijek se pokazao efikasnim protiv nekoliko oblika tumora koji su presađeni u miševe, uključujući tumore dojki, jajnika, debelog crijeva, jetre, mozga, prostate i bešike.

U svim slučajevima antitijelo je uspjelo da natjera imuni sistem miševa da ubiju ćelije raka.

“Ovo je prvi tretman antitijelima koji se pokazao efikasnim protiv velikog broja čvrstih tumora i rekacije su zaista fantastične, pa će istraživači nastaviti sa kliničkim ispitivanjima u naredne dvije godine”, objavljeno je na sajtu “Stenford” univerziteta.

Rezultati istraživanja objavljeni su u utorak na sajtu Nacionalne akademije nauka.

Izvor: Doznajemo

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kratko i jasno: O samitu u Tirani odlučuje Predsjedništvo BiH, ne Dodik

Predsjedništvo BiH je na prvoj sjednici 30. novembra jednoglasno prihvatilo poziv za sudjelovanje na Samitu EU-Zapadni Balkan koji će...

Možda vas zanima i ovo