Utorak, 22 lipnja, 2021

Otkriveno: Rusija ima opak plan i što je najbitnije – on djeluje!

Nemojte propustiti

Rusija “izaziva” Zapad doslovce gdje god može – od cyber napada do zastrašivanja Amerike i njezinih saveznika vojnim invazijama ili pak “bildanjem” nuklearne moći.

Prema dr. Jeffreyu Lewisu, stručnjaku za Rusiju, glavni razlog ovakvom ponašanju Kremlja je – paranoja.

“Vidjeli smo propast demokratskih institucija u Rusiji. To nije otvoreno ni slobodno društvo kojem smo se nadali završetkom Hladnog rata. S tim neuspjehom dolazi i nesigurnost onih koji vode zemlju zbog čega se Rusija opet okrenula diktaturi”, pojašnjava Lewis.

Za razliku od demokratskih zemalja gdje se vlast mijenja a političari služe narodu koji ih bira na izborima, u Rusiji su velike razlike između moćnih oligarha koji su međusobno povezani i običnih građana. Oni koji jednom dođu na vlast, u stalnom su strahu da će je izgubiti. Vlast ne gledaju kao nešto što je dio demokracije ili privremeno, a osobito se boje državnog udara, smatra ovaj stručnjak.

“Glavna osobina neurotičnog ponašanja Kremlja na vanjskopolitičkom planu je taj njihov osjećaj nesigurnosti zbog čega zastrašuju i prijete svojim susjedima, čemu svjedočimo danas. Rusija je odlučila da će svoju sigurnost graditi na nesigurnosti sebi susjednih država”, kazao je Lewis, dodajući kako je sreća za Rusiju da je stvaranje nestabilnosti puno lakše od stvaranja stabilnog okruženja što zahtijeva odgovornost i transparentnost s čim se Kremlj ne zamara s obzirom na to da upravlja svim važnim medijima u zemlji.

“Miješanje u odnose u Ukrajini kao i na Baltiku destabilizirat će rusko susjedstvo. Moskva stvara kaos jer očajnički želi ojačati svoju poziciju sudjelovanjem u ratu u Siriji te utjecati na američke izbore kroz hakerske akcije. Za ruski legitimitet važno je da dokažu da je Zapad isti kakvi su i oni – loši i korumpirani”, pojašnjava stručnjak i podcrtava – na veliku žalost SAD-a, ruski plan da diskreditira institucije Zapada za sada djeluje.

Lewis naglašava i da je Rusija uspjela oformiti nekoliko desničarskih organizacija u Evropi, poput one u Francuskoj koju vodi Marine Le Pen. Nacionalističke i autoritarne stranke u Vladimiru Putinu vide uzor. U zemljama poput Turske ili Mađarske, vođe koji nacionalističkom retorikom urušavaju demokratski sustav koji ih je doveo na vlast, okreću se Putinu kao savezniku koji ih neće prozivati zbog napada na medije ili neke druge institucije demokracije, piše Jutarnji list.

“Kremlj želi da građani zemalja Zapada pomisle – oni koji nas vode jednako su loši kao i oni koji vode Rusiju. Rusija samo želi slobodne ruke da zlostavlja svoje susjede. No, nema te moći koja će omogućiti Putinu da se osjeća sigurno. Ne možemo ništa učiniti da bi on bio sretan. Ako im damo Baltik, tražit će Finsku i Poljsku. Putin sve više konsolidira svoje snage i vlast. On je paranoik. Ne možete puno učiniti. To mogu jedino Rusi sami”, zaključuje Lewis za Business Insider.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo