Četvrtak, 25 travnja, 2024

Otkud ozloglašeni Noćni vukovi u BiH 9. januara: Šta kažu iz Granične policije i Tužilaštva BiH?

Preporučeno

Kako su članovi ove organizacije, koju uglavnom čine ekstremni nacionalisti, i pored zabrana, ušli na teritoriju BiH?

Obilježavanje 9. janura, neustavnog dana RS, za mnoge je vid provokacije i pokušaj demonstracije političke sile vlasti iz RS. Međutim, predsjednik ovog bh. entiteta Milorad Dodik odlučio je ponovo pomjeriti granicu uvrede odlukom da u Istočnom Sarajevu prodefiluje i ozloglašena proruska organizacija Noćni vukovi, kojima je ulaz u BiH zabranjen još 2018. godine.

Nadležne institucije ne preuzimaju odgovornost. Kako su članovi ove organizacije, koju uglavnom čine ekstremni nacionalisti, i pored zabrana, ušli na teritoriju BiH?

Noćni vukovi, koji brane ruske interese, prodefilovali su Istočnim Sarajevom 9. januara. Ulaz u BiH im je zabranjen, ali nisu spriječeni da prisustvuju ceremoniji. I nikom ništa. Reakcije i sankcije nadležnih institucija izostale. No, neizbježno je pitanje – kako su osobe koje se nalaze na listi nepoželjnih u BiH prešle granicu naše zemlje? Dok se nadležne institucije ograđuju od odgovornosti, vlasti RS predvođene entiteskim predsjednikom bilježe još jedan pokušaj ponižavanja BiH i pravosudnog sistema, piše FTV.

Upravo se čita:  Nesreća u BiH: Mladić (20) pao s konja, ljekari se bore za njegov život

“Granična policija BiH je korisnik podataka upisanih u baze podataka drugih nadležnih tijela i postupa u skladu sa naloženim mjerama. Obavještavamo vas da Granična policija BiH ne raspolaže informacijom o navodnoj posjeti i ulasku Noćnih vukova u BiH”, navode iz Granične policije BiH.

Ako Granična policija BiH ne raspolaže ovim informacijama, kako su onda Noćni vukovi ušli na teritoriju BiH? Je li riječ o nelegalnom ulasku ili su to, pak, predstavnici ove skupine koji imaju svoje sjedište u Brčkom? Iako informacije o posjeti nisu zabilježene, Noćni vukovi su svojim hodom na defileu doprinijeli separatističkoj politici vladajućih u RS. Svečano su obilježili 9. januar, dan kojim je ozvaničen početak agresije na BiH. Za žrtve prethodnog rata sinonim za bolna sjećanja koja su ovakvim provokacijama dodatno uzburkana.

Upravo se čita:  Ministar Hurtić priskočio u pomoć nakon saobraćajne nesreće kod Kladnja

“Nadležni organi u BiH su trebali, a imaju običaj za bilo šta što se dešava u RS da ne djeluju, da učine nešto da se spriječi njihov ulazak. Nemamo nikoga ko bi bio spreman da se protiv takvih ljudi bori, odnosno pokrene postupak protiv istih”, kaže Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida.

Trebali su reagovati, ali reakcije nema. U jeku ruske agresije na Ukrajinu, Bosnom i Hercegovinom defiluju Noćni vukovi – veoma bliski ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji ih je u više navrata nazvao prijateljima, a nerijetko se pojavljivao i na njihovim skupovima. Postavlja se pitanje – šta za to vrijeme radi Tužilaštvo BiH.

Upravo se čita:  Šta se jede u bolnicama: Za neke riba na tacni, za druge samo mahune

Na upit odgovaraju – postupanje u segmentu zabrane ulaska osobama koje su proglašene prijetnjom za nacionalnu sigurnost nije u njihovoj direktnoj nadležnosti: “U Tužilaštvu BiH nismo zaprimili informaciju o eventualnom počinjenju krivičnog djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH”.

Još jedna ceremonija obilježavanja neustavnog dana RS ostaje iza nas. Mnogi bi rekli, nikad otvorenije provokacije sa željom ponižavanja države, a glorifikacijom entiteta. Ipak, i ovaj put čini se bez konkretnih posljedica za vladajuće u RS. No, koja je granica do koje Dodik i njegove pristalice mogu ići – bez sankcija? Kada će državno pravosuđe pokazati ko je vrhovna instanca u našoj zemlji? U iščekivanju konkretnih poteza, svjedočimo isključivo nizu verbalnih opomena, kako od domaćih tako i od stranih zvaničnika.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stiže nam “gost” iz Afrike: BHmeteo objavio prognozu za prva tri dana maja

Za prvomajske praznike očekuje nas djelimično sunčano i nestabilno vrijeme. Zbog ciklonalne aktivnosti u zapadnom Sredozemlju i pritjecanjem vlažnog zraka...

Još vijesti za vas