Srijeda, 29 rujna, 2021

Otpad na sarajevskim parkinzima: Havarisani i stari automobili zauzimaju parking mjesta

Nemojte propustiti

Šta se dešava sa starim napuštenim automobilima? U većini slučajeva, oni samo zauzimaju parking prostor na kojem su posljednji put parkirani.

Sarajevo već nekoliko godina ima veliki problem s manjkom parking prostora za automobile. Dodatni problem tome stvaraju i napušteni automobili, koji godinama stoje parkirani na jednom mjestu.

Građani Kantona Sarajevo često upute poziv policiji, gdje apeluju da postoje automobile koji su van upotrebe i koji zauzimaju parking mjesto. Naša ekipa je na samo jednom parkingu u sarajevskom naselju Alipašino polje, zatekla čak sedam automobila koji su van upotrebe a koji zauzimaju prostor.

“Zakon o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo je u svojim pojedinim odredbama definisao između ostalog da je i prekršaj, ukoliko se vozilo koje je ostavljeno ili je neka vrsta olupine, nalazi na parking prostoru ili zauzima neko drugo mjesto na području Kantona Sarajevo.”

Foto: Screenshot

Šta se dešava sa starim napuštenim automobilima? U većini slučajeva, oni samo zauzimaju parking prostor na kojem su posljednji put parkirani. Kako ući uopšte u trag ko je posljednji vlasnik automobila? Čak i u ovom slučaju, kada automobile nema registracijsku oznaku, policija putem broja šasije može doći do podatka ko je posljednji vlasnik.

Iako je u pojedinim odredbama definisano, policija nema nadležnosti da ukloni vozilo, jer Vlada Kantona Sarajevo nikada izglasala donošenje podzakonskog akta u članu 82. Zakona o uređenju u saobraćaju, kojim bi se jasno trebalo definisati ko snosni troškove premještanja vozila i tačnoj lokaciji odlaganja automobila ili olupine. I sami građani navode da automobili predstavljaju veliki problem.

Iako je Vlada Kantona Sarajevo imala rok od šest mjeseci da izglasa ovaj podzakonskog akta, taj rok je davno istekao. Dok se ova odredba ne usvoji, građani se jedino mogu nadati prekršajnim prijavama za vlasnike – prenosi Oslobođenje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo