Utorak, 18 svibnja, 2021

Otrčao sam do sestere u rekao joj: ”Ujede me zmija, dajte kanap da podvežem ranu”

Nemojte propustiti

Otrčao sam do sestre i kazao joj: ”Ujede me zmija, dajte kanap da podvežem ranu”. U početku nisam ništa osjećao, ali kako je vrijeme prolazilo bilo mi je sve gore…

ujelagasarkaPedesetčetovorogodišnji Gruja Milojević iz sela Pasjača (Niš, Srbija) za dlaku je preživio ujed otrovnice koja ga je napala dok je kosio travu u dvorištu. Na nišku Infektivnu kliniku primljen je u krajnje teškom stanju, a ljekari priznaju da su ga od smrti dijelili minuti. Međutim, Milojević je dobro odreagovao na serum protiv zmijskog ujeda, njegovo stanje se stabilizovalo, ali ljekari ga ljekari i dalje prate.

– Kosio sam travu kada sam osjetio da me nešto pecnu. Pomislio sam da je kopriva, ali kada sam pogledao u travu i vidio šarku kao bježi shvatio sam da me je ugrizla. Podignem pantalone i vidim ujed, izgledao je kao ubod igle. Odmah sam počeo da stiskam ranu da bih izbacio otrov koliko sam mogao – priča on i opisuje kako je reagovao nakon ujeda.

– Otrčao sam do sestre i kazao joj: “Ujede me zmija, dajte kanap da podvežem ranu.” U početku nisam ništa osjećao, ali kako je vrijeme prolazilo bilo mi je sve gore. Osjećao sam užasnu toplinu, mučninu u stomaku, mislio sam da sam gotov. Sestrić me je dovezao do niške Hitne pomoći, tamo su mi nečim premazali ranu i odmah me prebacili u bolnicu – opisuje za naš portal Milojević susret sa opasnim gmizavcem.

Gruja priznaje da je sam kriv za ono što mu se desilo.

– Kod nas ima puno zmija, nedavno sam video jednu u polju. Umjesto da obujem čizme, ja sam krenuo u opancima. Ma, krivo mi je samo što je ne ubih, kao što je ona mene htjela – vajka se Milojević.

Direktor niške Infektivne klinike Žarko Ranković potvrđuje da je Milojević jedva preživio.

– On je primljen u izuzetno teškom stanju, u kolapsu, donji pritisak mu je bio samo četrdeset. Prebačen ne na Intenzivnu njegu, da je malo zakasnio, izgubio bi život. Moram da pohvalim kolege iz Hitne pomoći koje su adekvatno reagovale prije nego što su ga kod nas prebacile. Klinika za infektivne bolesti ima serum protiv zmijskog ujeda i antitetanusnu zaštitu, ali upozoravamo građane da dobro povedu računa kada borave u prirodi – kaže doktor, i napominje da ovo nije usamljeni slučaj ujeda otrovnice u ovom dijelu Srbije.

– Ovo je drugi zmijski ujed od početka ove godine, imali smo jednog pacijenta tokom prvomajskih praznika. Ono što svima preporučujemo je da, ukoliko budu ujedeni što prije dođu kod ljekara, i da ne podvezuju okolinu ugriza jer to može dovesti i do amputacije udova – objašnjava Ranković.

Ranković, koji je i na funkciji gradskog većnika, najavio je da će uskoro biti kupljene hvataljke za zmije, koje će dobiti ona služba koja prihvati da uklanja ove gmizavce. Međutim, ko će to biti, za sada se ne zna, jer se, od kako su vatrogasci odbili da hvataju zmije jer je jednog od njih prilikom intervencije ugrizao poskok, to radili volonteri iz ZOO Planeta. Oni su prošle godine sa područja Niša uklonili 68 zmija od kojih su sedam bile otrovnice.

Izvor: Telegraf

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo